Ekonomi basını ile iş dünyasının vefa ve onur buluşması


Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)'nin her yıl düzenlediği 'Yılbaşı Buluşması' etkinliği yapıldı. Ekonomi gazetecileri ile iş dünyası temsilcilerinin buluştuğu etkinlikte vefa, ekonomi gazeteciliğine katkı ve onur plaketleri de verildi.

EGD'nin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin Yenibosna'daki Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlediği etkinliğe KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de katıldı. Siber, burada yaptığı konuşmada, "Bu bir dostluk, bir kardeşlik, bu bir dayanışma buluşması. Ama aynı zamanda az önce ifade edildiği gibi vefa çok önemli. Bu duyguyu yaşatmak gerek. Bu duyguyu her alanda, her platformda tekrarlamak gerek. Çünkü emek verenler yıllar geçtikten sonra hatırlanması onları ayrı mutlu eder, ayrı onurlandırır." ifadelerini kullandı.

"2016 İÇİN YÜKSEK HEDEFLERİMİZ VAR"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, her yılın sonunda iş dünyası, siyaset dünyası, ekonomi basınının bu organizasyon sayesinde bu çatı altında bir araya geldiğini belirterek, "Bu atmosferde yapmış olduğumuz sinerji, fikir birliği, özellikle 2015 değerlendirmesi, 2016'dan neler beklendiği yolunda bizlere önemli ipuçları veriyor." dedi. Ardından kısa bir 2015 değerlendirmesi yapan Büyükekşi, şunları söyledi:

"2015'e baktığımızda biz ihracatçılar olarak ne görüyoruz? Özellikle doların, Euro ile gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine baktığımızda değer kazanması ve emtia fiyatlarının gerilemesi yurt dışında talebi önemli ölçüde düşürdü. Çevre ülkelerdeki jeopolitik ve siyasi sorunlarda ihracatımızı olumsuz etkiledi. İhracatımız 2015'te yüzde 8,2 kayıpla ilk 10 ayda yaklaşık 120 milyar dolara geriledi. Ama baktığımızda Hindistan'ın ilk 10 ayda yüzde 16,7, Brezilya'nın yüzde 16,4, Almanya'nın yüzde 11,4 oranında geriledi. Bizim onlardan neredeyse yarısı kadar daha az ihracatımızın gerilediğini görüyoruz. Dolar bazındaki ihracatımıza baktığımızda, ilk 10 ayda dünya ticaretinden binde 8 pay alırken, bu sene binde 9 pay aldığını görüyoruz. Miktar bazında da yüzde 1,5'luk daha fazla mal sattığımızı görüyoruz. Dünya ticaretinden aldığımız pay önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Avrupa Birliği'ne yaptığımız ihracat ile Avrupa Birliği'nin ithalatından aldığımız pay da bu sene bir rekor olarak yüzde 1,29'a yükseldi."

Mehmet Büyükekşi, konuşmasında 2016 ile ilgili beklentilerini de paylaştı. "2016 için yüksek hedeflerimiz var." diyen TİM Başkanı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle bu hedeflere ulaşmak için ihracat ve inovasyon odaklı bir program inşa edilmesi gerektiğini her platformda söylüyoruz. O yüzden aslında sevindirici gelişmeler de var. 2002'de Ar-Ge'ye ayrılan pay binde 3'tü. 2014'te yüzde 1,01'e çıktı. 2023 yılında Hükümetin hedefi buna yüzde 3'e çıkarmak. Son olarak Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu eylem planında Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkinliğinin arttığına vurgu yaptı. Bu reformlar hayata geçerse ihracata çok daha katkı sağlayacak. 2016'da küresel sıkıntıların biraz azalacağını ümit ediyoruz. Ülkemizde yaşanan gelişmelerle dünya ticaretinden daha fazla pay almayı umuyoruz. Bunun dışında Avrupa Birliği üyelik sürecinde son yaşanan gelişmeler Türkiye açısından olumlu. Özellikle ekonomi basınının bu konuda yaptığı araştırma ve yorumları da ekonomimizde önemli bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Az önce Celal başkanın dediği gibi önümüzde yıllarda ekonomi gazetelerde daha fazla yer alacak. Biz de bunu destekliyoruz. Bütün medya kuruluşlarına da burada çağrı yapıyoruz. 2015'in bütün kötü taraflarının 2016 yılında yaşanmamasını diliyorum. Güzel, sağlıklı, mutlu, huzur dolu, barış içinde bir 2016 diliyorum."

"2016 VE SONRASI EKONOMİ YILI OLACAK"

EGD Başkanı Celal Toprak, 10 yıldır sürdürülen bu etkinliği çok önemsediklerini belirterek, bu etkinlik sayesinde büyük bir aileye dönüştüklerini vurguladı. Toprak, şöyle konuştu:

"Bu 10 yıldır süren etkinlik bizi bir aile haline getirdi. Böyle bir aile toplantısı bu. Bu toplantıda önemli bir şey daha yapıyoruz. Meslek büyüklerimize, ekonomi gazetecileri derneğine destek veren dostlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz genelde hep birbirimizi eleştiririz de teşekkür etme noktasında noksanımız, zaafımız olduğunu düşünürüz. Biz bu açığı kapatmak, bu noksanı ortadan kaldırmak için meslek büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Bu etkinliği bir teşekkür etme, mesleği bu noktaya getirenlere vefa borcunu ödeme etkinliğine dönüştürüyoruz."

Konuşmasında ekonomi gazeteciliğinin önemine de değinen Celal Toprak, "Son bir şey daha. Biz önümüzdeki yılın, yılların ekonomi yılı, yılları olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda ekonomi gazeteciliğine yatırım yapan girişimcilerin, ekonomi yayıncılığında faaliyet gösteren girişimcilerin karlı bir iş yapmış olacaklarını ifade ediyoruz. Ekonomi sayfalarını büyütün, genişletin. Ekonomi haberlerini ana haberlerinize, bültenlerinize sokun." tavsiyesinde bulundu.

Etkinlikte ekonomi gazeteciliğine katkıları dolayısıyla şu isimlere plaket verildi:

Vahap Munyar (Hürriyet), Mustafa Kemal Çolak (Ekonomist), Turhan Bozkurt (Zaman), İbrahim Ekinci (Dünya), Hakan Güldağ (Dünya), Fikret Çengel (Türkiye), Abdurrahman Yıldırım (Habertürk), Yılmaz Yıldız (Anadolu Ajansı), Olcay Büyüktaş Akça (Cumhuriyet), Şeref Oğuz (Sabah), İbrahim Acar (Yeni Şafak), Ramazan Solak (Cihan Haber Ajansı), Yaşar Kızılbağ (Yeni Yüzyıl), Halit Bolkan (Otohaber.Com), Sinem Köseoğlu (Derin Ekonomi Dergisi), Cemile Varol (Derin Ekonomi Dergisi), E. Mine Acar (emekli gazeteci), Oğuz Demir (Para Dergisi), Ahmet Çelik (Posta), Jale Özgentürk (Radikal)

Ekonomi gazeteciliğinin basında kurumsallaşmasına ve kalıcı hale gelmesine katkıları nedeniyle; Osman Saffet Arolat (Dünya), Metiner Sezer (Gözlem), Rüştü Bozkurt (Dünya), Hasan Eriş'e (Gözlem) Onur Plaketi, mesleki geçmişleri dolayısıyla da Selami Turgut Genç, Turgut Fethi Erden, Ali Gevgilili ve Orhan Erinç'e de Vefa Plaketi verildi.

Öte yandan geceye katkıları dolayısıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Telekom Grubu Ceo'su Rami Aslan'a, Arçelik Genel Müdürü Hakan Hamdi Bulgurlu'ya da birer plaket takdim edildi. Ayrıca Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete. Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, İstanbul Kimyevi Maddeler Ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut. The Estee Lauder Genel Müdürü Ahmet Ramiz, Memorial Sağlık Grubu Ceo'su Uğur Genç. Nişasta Ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu'na da Ekonomi Gazetecileri Derneğine desteklerinden dolayı plaket verildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Ekonomi basını ile iş dünyasının vefa ve onur buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER