2015 lahmacununda yeni dönem

Son dönemde fiyatı ve sağlıksız üretim yerleriyle sıkça gündeme gelen lahmacunda yeni dönem başladı.

2015 lahmacununda yeni dönem

Lahmacun harcındaki kırmızı et oranı yüzde 25’ten yüzde 35’e çıktı. Sektör temsilcileri, “Lahmacunda kırmızı et yerine soğan koyanlar yandı. Lahmacunu 2.5 lira ve altında fiyata satan restoranlar en az yüzde 20 zam yapmak zorunda” dedi.

Yılda ortalama 3.5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunda yeni dönem başladı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen lahmacun kriterlerine göre kırmızı et oranı yüzde 25’ten yüzde 35’e çıktı. Yeni uygulama ile özellikle ucuz lahmacunun fiyatına yüzde 20 zam yapılacağını söyleyen sektör temsilcileri, “Sağlıksız ve bol soğanlı lahmacun dönemi sona erecek. Fiyatı 3 liranın altında kalan lahmacuna dikkat. Bu rakamın üzerinde satış yapan yerler zaten yüzde 40’a yakın kırmızı et kullanıyor. Şimdi haksız rekabet ortadan kalkacak ve birçok üretici lahmacuna en az yüzde 20 zam yapacak” dedi.

CEZASI 13 BİN LİRA

Son dönemlerde lahmacun ile ilgili yapılan pazar araştırmaları hakkında bilgi veren Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Elif Attepe ise şu değerlendirmeyi yaptı: 

“TSE tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde 20 cm’lik lahmacunun üst malzemesindeki protein oranı yüzde 4’ten 6’ya çıkarıldı. Yanı lahmacun harcındaki kırmızı et miktarı artık yüzde 25 değil, yüzde 35 olacak. Böylece piyasada 3 liranın altında lahmacun satılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimler standartların altında üretim yapan işletmelere 13 bin lira ceza kesilecek. Bu uygulama ile artık tüketici de soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek.”

<< Önceki Haber 2015 lahmacununda yeni dönem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER