Ali Babacan, Türkiye'nin hedeflerini sıraladı

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 3,6 büyümesinin beklendiğini açıkladı.

Ali Babacan, Türkiye'nin hedeflerini sıraladı

  • Babacan, büyüme rakamlarının sürekli artacağını söyledi.
  • '2016 yılında da yüzde 5,5'e indirmeyi öngörmekteyiz.'
  • 'Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 6,8 görünüyor'
  • Tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getiriliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Başbakanlık yeni binada düzenlediği basın toplantısıyla 2014-2016 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.

Babacan, burada yaptığı konuşmada, son 2 aydır yoğun bir çalışma sonucu bugün itibarıyla OVP'nin çalışmalarının tamamlandığını belirterek, OVP'nin, Orta Vadeli Mali Plan'ın, bütçe çağrısının ve bazı düzenlemelerin, bu akşamki Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe gireceğini söyledi.

Babacan, Türkiye ekonomisinde revize edilen ve bu yıl için bekledikleri büyüme oranının yüzde 3,6 olduğunu belirterek, 2014'te bu büyüme rakamının biraz toparlanıp yüzde 4'e, 2015 ve 2016 yılları için de yüzde 5'e yükselmesini hedeflediklerini bildirdi.

Enflasyon hedefi

Bugün itibarıyla  yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 6,8 olduğunu belirten Babacan, bunun yılbaşında öngördükleri hedefin biraz üzerinde olduğunu ifade etti.

Özellikle Türk parasındaki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki gelişmenin bunda etkili olduğunu dile getiren Babacan, geçen yıl ekim ayındaki vergi ayarlamalarının da etkisinin olduğunu söyledi.


Bu yılı yüzde 7,1'lik cari açıkla kapatmayı beklediklerini anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Gelecek yıl  bu rakamı yüzde 6,4'e, 2015'te yüzde 5,9'a ve 2016 yılında da yüzde 5,5'e indirmeyi öngörmekteyiz. Kamu maliyesine, maliye politikalarımıza gelince, 2013 yılının toplam kamuda yüzde 0,9'luk bir faiz dışı fazlayla kapatmayı öngörüyoruz"

Merkezi yönetim bütçe açığını yıl sonunda yüzde 1,2 olarak öngördüklerini söyleyen Babacan, AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını ise yıl sonu itibariyle yüzde 35 olarak öngördüklerini bildirdi.

Krediler ve kredi  kartları konusunda çalışmalar sürecek

Babacan, önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verileceğini, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hızlandırılacağını, linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetlerinin azami seviyeye çıkarılacağını söyledi.

Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

BES'teki gelişmeler tahminlerimizden ileri aşamada

Babacan, "Şu anda faiz dışı fazla üretebilen ülke artık çok çok az. 1 puanlık bir faiz dışı fazla çok ciddi, sağlam bir maliye politikası anlamına gelmektedir" dedi.

Babacan, "BES'teki gelişmeler bizim tahminlerimizden daha ileri aşamada" şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber Ali Babacan, Türkiye'nin hedeflerini sıraladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER