Ani operasyonla dev şirketin yarısı gitti!

Maliye’nin Koç Grubu şirketlerine başlattığı operasyon, grubun borsadaki hisselerini de vurdu.

Ani operasyonla dev şirketin yarısı gitti!

  • Koç Grubu şirketlerine operasyon hisseleri de vurdu. 
  • Borsadaki piyasa değeri iki günde 4.5 milyar lira eridi.
  • Söz konusu rakam neredeyse TÜPRAŞ’ın yarısına denk geliyor.
  • Baskının ardında ihbar olduğu iddia edildi.

Maliye Bakanlığı'nın Koç Grubu şirketlerine yönelik başlattığı ani operasyonun TÜPRAŞ ve Aygaz'dan sonra dün Opet ve Shell& Turcas’a sıçramasıyla grubun Borsa İstanbul'da işlem gören 10 şirketinin hisseleri fena çakıldı. Koç Grubu şirketlerinin piyasa değeri 2 günde 2 milyar 280 milyon dolar yani 4.5 milyar lira eridi. İSO 500'ün açık ara şampiyonu TÜPRAŞ'ın 5.6 milyar dolarlık piyasa değeri göz önüne alındığında grup şirketlerinin iki günlük değer kaybı neredeyse TÜPRAŞ'ın yarısına ulaştı. 

İki günlük depremde en fazla kaybı yüzde 7.6 ile Koç Holding hisseleri yaşarken, Holding'in piyasa değerindeki erime 1.1 milyar doları aştı. Söz konusu iki günde TÜPRAŞ hisseleri yüzde 5.1 düşerken şirketin piyasa değeri 325 milyon dolar eridi. 

"BASKININ ARDINDA İHBAR VAR"

Habertürk'te yer alan habere göre Koç Grubu şirketleri Tüpraş, Aygaz ve Opet'e yapılan Maliye baskınının arkasında ihbar olduğu öne sürüldü. Tüpraş'a polis nezaretinde giden Maliye, normal denetimlerin dışında olan bu baskın için savcılık kararı çıkarttı. Alışılmış prosedürün dışına çıkılarak yapılan baskında el konulan belgeler, Koç Grubu yetkilileri ile birlikte tutanak tutularak torbalara konuldu ve mühürlendi. İnceleme aşamasında da bu belgeler Koç yetkilileriyle birlikte açılacak. 

Maliye çevrelerinden edinilen bilgilere göre, Maliye Bakanlığı, daha önce büyük şirket ve iş adamlarına yaptığı vergi incelemelerinden farklı olarak bu sefer 'aramalı inceleme' yaptı. Aramalı inceleme yapılmasındaki amaç ise 'normal incelemede kaçırılma ihtimali olan bilgi ve belgelere ulaşmak' olarak belirtildi. 

Yapılan denetimlerde, Tüpraş ve Aygaz'dan LPG, Opet ve TÜPRAŞ'tan da akaryakıt numuneleri alındı. Bakanlık ekipleri, Opet'ten alınan akaryakıt numunelerini TÜBİTAK'a, Aygaz'dan alınan LPG numunelerini ise ODTÜ laboratuvarlarına yolladı. Yasa gereğince, ‘marker’ın eksik ya da fazla çıkması durumunda hapis ve para cezası öngörülüyor.

İNCELEME 3 AYDA BİTECEK

Yasal mevzuat gereğince, Maliye'nin bu incelemeyi 3 ay içinde tamamlaması gerekiyor. İnceleme için 3 aylık daha süre uzatımı yapılabiliyor; ancak bunun için de yine mahkeme kararı alınması gerekiyor. İnceleme sonrasında ihbar asılsız çıkarsa ihbarcının açıklanması gerek. 
<< Önceki Haber Ani operasyonla dev şirketin yarısı gitti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER