Bakın Türkiye hangi konuda dibe vurdu

Türkiye'deki tasarruf oranını gün geçtikçe eriyor.

Bakın Türkiye hangi konuda dibe vurdu

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Nuri Aras, Türkiye'deki tasarruf oranının yüzde 23'ten yüzde 13’e düştüğünü vurguladı.
Son açık­la­nan “Tür­ki­ye­’de Ban­ka­cı­lık Sek­tö­rü 2009-2014 Ara­lık Ra­po­ru­”, Tür­ki­ye'de ki­şi ba­şı­na mev­du­at or­ta­la­ma­sı­nın Av­ru­pa ül­ke­le­ri­nin çok ge­ri­sin­de kal­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­du.

Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, bu ra­kam li­der Lük­sem­burg'ta 802 bin eu­ro iken Tür­ki­ye'de 4 bin eu­ro­da ka­lı­yor.

13 MİLYON KİŞİYE YARDIM

Uz­man­lar bu du­ru­mu va­tan­da­şın ta­sar­ruf ede­me­me­si­ne bağ­lı­yor. 5 mil­yon as­ga­ri üc­ret­li, 6 mil­yon iş­si­zin bu­lun­du­ğu Tür­ki­ye­’de gı­da enf­las­yo­nunun da yük­sel­me­si va­tan­da­şı pa­ra bi­rik­tir­mek­ten uzak­laş­tır­dı. Ay­rı­ca dev­let yar­dım­la­rıy­la ge­çi­nen 13 mil­yon va­tan­da­şın ke­na­ra pa­ra koy­ma­sı­nın zor­lu­ğu­na dik­kat çe­kil­di.



YÜZDE 23 DÜZEYİNDEYDİ

Ko­nu­yu de­ğer­len­di­ren Fa­tih Üni­ver­si­te­si Ulus­la­ra­ra­sı Ti­ca­ret Bö­lü­mü Baş­ka­nı Doç. Dr. Os­man Nu­ri Aras, “Ta­sar­ruf ora­nı yüz­de 17 idi, yüz­de 13’e düş­tü. Da­ha ön­ce yüz­de 23’ler­dey­di. AK Par­ti, tü­ke­tim top­lu­mu ol­ma nok­ta­sın­da eko­no­mik or­tam oluş­tur­du. Eko­no­mik can­lan­ma­yı tü­ke­tim­le sağ­la­ma­ya dö­nük ça­lış­may­dı" de­di. Aras ay­rı­ca, mev­du­atın ye­ter­siz kal­ma­sın­da yas­tı­kal­tı
an­la­yı­şı­nın da et­ki­li ol­du­ğu­nu söy­le­di.

"DERİNLİK YETERSİZ KALDI"

Ko­nu­yu fark­lı bir açı­dan yo­ru­mlayan Prof. Dr. Asaf Sa­vaş Akat şun­la­rı söy­le­di: “Tür­ki­ye­’de mev­du­at ve kre­di­nin mil­li ge­li­re ora­nı AB ül­ke­le­ri­nin epey al­tın­da. Bu ma­li ge­liş­miş­lik ve fi­nan­sal de­rin­lik­le il­gi­li olan bir du­rum. Tür­ki­ye­’nin fi­nan­sal ge­liş­miş­li­ği yük­sek enf­las­yon ne­de­niy­le sı­nır­lı kal­dı.”

YUNANİSTAN'DA 24 BİN TÜRKİYE'DE 4 BİN EURO

Tür­ki­ye Ban­ka­lar Bir­li­ği­’nin ra­po­ru, Tür­ki­ye­’de va­tan­daş­la­rın ta­sar­ruf ede­me­di­ği­ni or­ta­ya koy­du. Kriz­de­ki Yu­na­nis­ta­n’­da ban­ka­lar­da­ki ki­şi ba­şı­na mev­du­at 24 bin eu­ro iken, Tür­ki­ye­’de 4 bin eu­ro­da kal­dı. Tür­ki­ye bu mik­tar­la, 29 Av­ru­pa ül­ke­si için­de sa­de­ce Ro­man­ya­’yı ge­ri­de bı­rak­tı. Bu ül­ke­de or­ta­la­ma ra­kam 3 bin eu­ro.
<< Önceki Haber Bakın Türkiye hangi konuda dibe vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER