Bıçak vatandaşın kemiğine dayandı

Kuraklık ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlikler, Fed’in bugün yapacağı toplantı Türkiye’de yurttaşın cebine zam olarak yansıyacak.

Bıçak vatandaşın kemiğine dayandı

Birçok tarım ürünün tarladaki fiyatı şimdiden ikiye katlandı. Buğday yüzde 30 zamlandı. İlaca eylül ayında yüzde 40 zam bekleniyor. Dar gelirli vatandaş ise nasıl geçineceğini kara kara düşünüyor.

Vatandaş, bir yıl içinde unu yüzde 55, üzümü yüzde 115, limonu yüzde 112, eti yüzde 7 ekmeği yüzde 12 daha pahalıya yemek zorunda kaldı. Akaryakıta dünyanın en çok parasını ödeyen yurttaşları yakın zamanda fahiş zamlar bekliyor. Eylül ayından itibaren ilaca yüzde 40 zam beklenirken, tarlada geçen yıla göre fiyatı yüzde 30 civarında artan buğdayın önümüzdeki günlere ekmeğe zam olarak yansıyacak. Yağışların azlığı içme suyu sıkıntısını da gündeme getirirken bu alanda da zam yapılacağı konuşuluyor. Geçen haftadan itibaren cep telefonu görüşme ücretlerine de yüzde 5.37 oranında zam yapıldı. Vatandaş artık cepten görüşmeye dakikada 43.89 kuruş yerine 46.25 kuruş ödemek zorunda kalıyor.

YÜZDE 75'E VARAN ZAMLAR BEKLENİYOR, BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Gıda sanayicisinin hammadde temininde yüzde 75’e varan zamlar söz konusu olurken bunun yakında marketlerde satılan ürünlere de fahiş zam olarak yansıtılması gündemde. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, iklim şartları bahanesiyle üreticilerin buğday, fındık ve antepfıstığı başta olmak üzere hammadde niteliğindeki birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükselttiğini kaydederek “Bıçak kemiğe dayandı. Sanayici de yakın zamanda bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtacak” dedi. Kopuz, “Buğday bugün geldiğimiz noktada yüzde 30 zamlı. Yarın belki bu yüzde 40-50’ye çıkacak, gidişat oraya doğru. Bu ortamda ekmeğe de zam gelir. Özellikle belli kalemlerde çok ciddi fiyat artışı söz konusu. Sanayici tedarik ettiği hammaddeyi normal fiyatın çok üzerinde oluşan spekülatif bir fiyatla alırsa sonunda tüketiciye yansıtmak zorunda. Bıçak kemiğe dayandı. Devlet bu işe el koymazsa zamlar kapıda” açıklamasını yaptı. 

PARANIN % 29'U GIDAYA GİDİYOR

Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’na göre de nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesimi parasının yüzde 29’unu gıda harcamalarına ayırıyor. Yüzde 33.4’ünü ise ulaşım, konut ve kira gideri olarak ayırıyor. Kira, ulaşım ve gıda, düşük gelir elde eden ailelerin kazandıklarının üçte ikisini oluşturuyor. 

<< Önceki Haber Bıçak vatandaşın kemiğine dayandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER