Bütün dünyada tükenen maden, Türkiye'de bolca var!

Savunma sanayisi başta olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılan pomza, tüm dünyada tükenmek üzereyken Bitlis’te yeni işlenmeye başladı.

Bütün dünyada tükenen maden, Türkiye'de bolca var!

  • Pomza madeni dünyada sadece 3 ülkede üretiliyor.
  • İtalya ve Yunanistan'da tükenen pomza madeni Türkiye'de bolca var
  • Savunma Sanayiinde kullanılıp, mermi geçirmeyen Pomza için geleceğin 'Beyaz Altın'ı deniliyor.
Dünya genelinde sadece İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de bulunan pomza madeni, Türkiye dışındaki diğer iki ülkede tükenme noktasına geldi. Türkiye’de ise Afyon, Isparta, Nevşehir, Erciyes’te de çıkarılan pomzanın Türkiye rezervinin yüzde 70’lik bölümü sadece Bitlis’te buluyor. Tüm dünyada tükenmek üzere olan ve günümüzde beyaz altın olarak adlandırılan pomza yapı malzemesinin Türkiye rezervlerini yüzde 70’lik bölümüne sahip olması Bitlis’e ayrı önem katıyor. Pomza madeni başta savunma sanayisi, inşaat sektörü, tarım sektörü, tekstil sektörü ve kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılabiliyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan pomza madeni, Bitlis’ten yurdun birçok bölgesine de gönderiliyor. 

“POMZA SAVUNMA SANAYİSİNDE DE KULLANILIYOR”

Pomza madeninin dünyada ender görülen bir madde olduğuna dikkat çeken Başkan Dağdağan, “Pomza, yapım ve özellikle yatılım malzemesi olarak kullanılan madde. Bu madde başta savunma sanayisi, inşaat, tarım, tekstil ve kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde ham madde olarak kullanılabiliyor. Bu madene özellikle volkanik kalıntıların olduğu bölgelerde rastlamak mümkün. Dünya rezervi tükenmek üzere ancak Türkiye’de ağırlıkla bu maddeye rastlamak mümkün.” diye konuştu.

Tatvan’da bulunan BİMS Pomza İşletme Fabrikası sahibi Selahattin Öğet ise, pomza madenini iş makineleri vasıtasıyla çıkardıklarını ve çıkardıkları madeni fabrikaya getirerek işlediklerini anlattı. Pomzanın geleceğin beyaz altını değerinde olduğunu vurgulayan Öğet, “Pomza dünyada 3 ülkede bulunuyor. Türkiye dışındaki bu iki ülkede bu maden tükenmek üzere. Bu yüzden ülkemizde olan bu madeni daha iyi işlememiz gerekiyor ancak ne yazık ki lojistik sıkıntısı nedeniyle iç piyasaya açılamıyoruz.. Bu sıkıntıların aşılmasıyla daha çok ihracat yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

İHA

<< Önceki Haber Bütün dünyada tükenen maden, Türkiye'de bolca var! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER