Edirne'den Erzurum'a 1 litre yakıtla gidip dönecek

Bir litre hidrojenle 2 bin 980 kilometre yol kat etti.

Edirne'den Erzurum'a 1 litre yakıtla gidip dönecek

   Shell'in, gençleri, geleceğin enerji alternatifleri ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek için 29'uncusunu düzenlediği Eco-marathon, Hollanda'nın Rotterdam sokaklarında üç gün süren heyecan dolu yarışlarla tamamlandı.

Zaman'da yer alan habere göre, Prototip benzinli araç kategorisinde Fransa adına yarışan Microjoule-La Joliverie takımı, bir litre hidrojenle 2 bin 980 kilometre yol kat etti. Bu aynı zamanda Edirne'dan Erzurum'a gidip gelebilme mesafesine denk geliyor. Sakarya Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi takımları da yarışı başarıyla tamamlayarak sıralamalarda yer aldı. Sanatçı Keremcem de etkinlikte ‘Shell FuelSave Yılın Sürücüsü' olmak için diğer ülkelerin marka elçileriyle yarıştı. 24 ülkeden 183 öğrenci takımı 1 litre yakıt veya 1kw/saat enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele etti. Öğrencilerin tasarlayarak ürettiği araçlarla gerçekleştirilen yarışlarda 5 rekor kırıldı. Şehir konsepti kategorisinde Fransa'dan Polytech Nantes takımı 1 kw/saat ile 145.7 kilometre mesafe kat ederek akü beslemeli elektrik sınıfında yeni bir rekora imza attı. Almanya’dan  Schluchtspecht ekibi ise 1 litre yakıt ile 315.4 kilometre yol aldı. Prototip kategorisinde Fransa'dan SCS Pasquet takımı akü beslemeli elektrik sınıfında 1 kw/saat ile 1,224.1 km mesafe kat ederek rekorları altüst etti.

Shell Eco-marathon'a Türkiye adına 7 şehirden 13 takım katıldı. Şehir konsepti kategorisinde 30 takımın yarıştığı ‘akü beslemeli elektrik' sınıfında Sakarya Üniversitesi'nden SAİTEM takımı, 139.03 km-kw/saat derecesiyle 7'nci, Yeditepe Üniversitesi'nden Cereyan 7 takımı ise 75,24 km-kw/saat derecesiyle 12'nci oldu. Prototip kategorisinde 36 takımın katıldığı ‘akü beslemeli elektrik' sınıfında Celal Bayar Üniversitesi'den EcoMagnesia takımı 206.82 km-kw/saat derecesiyle 20'nci, YTÜ'den Ae2Project takımı 132.10 km-kw/saat derecesiyle 25'inci sırada yer aldı.
<< Önceki Haber Edirne'den Erzurum'a 1 litre yakıtla gidip dönecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER