Ekonomik güven endeksi düştü

TÜİK'in açıkladığı ekonomik güven endeksi Ocak'ta %0.4 azaldı, yıllık düşüş % 8.8 düzeyinde gerçekleşti

Ekonomik güven endeksi düştü

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu ay açıklamaya başladığı ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 azalarak 88.39 değerine düştü. Endeksteki yıllık bazdaki düşüş ise yüzde 8.8 düzeyini buldu.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Ekonomik güven endeksindeki azalma; tüketici, imalat sanayi (reel kesim), perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 0.1, yüzde 1.5, yüzde 2.7 ve yüzde 1.0 azalırken hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında Aralık ayına göre yüzde 2.1 arttı.



TÜİK'in yeni yayımlamaya başladığı endeks, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetliyor.

Ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

<< Önceki Haber Ekonomik güven endeksi düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER