Eminevim ve çalışanlarından Afganistan'a yardım!

Eminevim ve çalışanları bu yıl Asya’nın Somalisi Afganistan için kampanya düzenledi.

Eminevim ve çalışanlarından Afganistan'a yardım!

Eminevim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün’ün 50.000 TL ile ilk bağışı yaparak başlattığı kampanya Eminevim’in 600 çalışanına duyuruldu. Bir hafta içinde toplanan 100.000 TL’yi Eminevim çalışanı olan üç kişilik bir ekip Afganistan’ın Şibirgan (Sheberghan) bölgesine götürdü. 

Eminevim – Şibirgan Afgan Türk Okulu işbirliğiyle dağıtılan yardımlarda daha önce gidilmemiş çöl ortasına kurulu köyler seçildi. Ülke genelinde 5 milyon insanın açlıkla burun buruna yaşadığı Afganistan’da seçilen köylerde yaşayanların neredeyse tamamı çok fakir… Yapılan çalışmalar ile en yoksul aileler hatta yiyecek hiçbir şeyleri olmayanlar tespit edildi. Yardım paketleri üç kişilik bir ailenin yaklaşık bir ay gıda ihtiyacını karşılayacak nitelikte hazırlanıp bu ailelerin evine bizzat giderek dağıtıldı. Paketlerinin içerisinde 7 kilo un, 7 kilo pirinç, 3 kilo şeker, 3 kilo barbunya, 3 litre sıvı yağ, 1 kilo salça ve 1 kilo çay yer aldı. 

Yardımlar 10.000 kişiye ulaştı  

Dağıtımı yapılan 700 adet paketinin yanında aşevi kurularak günlük yemek çıkarıldı. Her gün 500 kişiye yemek verilen aşevinde etli Afgan pilavı ve ekmek verildi. Afganlar için etli pilav ayrı bir önem taşıyor. Sofralarında sadece etli Afgan pilavı olsa bile kendilerini çok özel bir sofraya oturmuş sayıyorlar. Afganistan Asya’daki Somali olmasına rağmen yardım kuruluşlarının pek uğramadığı bir ülke bunun sebeplerinin başında dış dünyaya Afganistan’ın güvenlik açısından gidilmemesi gereken bir ülke olduğu imajının yayılması geliyor. Bütün bunlara rağmen Afganistan’a en çok yardım Türkiye’den gidiyor. Eminevim ve çalışanlarının düzenlediği kampanya kapsamında Afganistan’ın Şibirgan bölgesinde yaklaşık 10.000 kişiye yardım ulaştırıldı.

Yetimhane unutulmadı

Afganistan’da her şeyden daha zor olan şüphesiz çocuk olmak! Çocuk her yerde çocuktur ancak; Afganistan’da doğmuşsa şayet başta açlıkla sonra hastalıklarla mücadele edeceği bir hayata adım atıyor demektir. Her yıl Afganistan’da binlerce çocuk yetersiz beslenme ve hastalıklar sonucu hayatını kaybediyor. Bütün bunların yanında bir de mayınlı alanlar var! İkaz yazılarını okuyamayacak kadar küçük çocuklar mayınlı arazilere girerek hayatlarını kaybediyorlar. Yapılan araştırmalara göre Afganistan’da ortalama insan hayatı 44 yıl, her 5 çocuktan biri 5 yaşını görmeden ölüyor. Yetersiz beslenme sonucu her ay 250-300 çocuk hayata gözlerini yumuyor. Bebek ve anne ölümlerinde Afganistan dünya sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 

İşte böyle dramların yaşandığı topraklarda yapılan yardımlar belki de en çok anne ve çocukların yüzünü güldürüyor. Eminevim ve çalışanlarının düzenlediği kampanyanın içeriğinde yetimhanede kalan, anne - babası olmayan çocuklar da yer aldı. Şibirgan’da bulunan 80 çocuğun kaldığı yetimhanede çocuklara; elbise, ayakkabı, kırtasiye malzemesi ve çikolata dağıtıldı.


<< Önceki Haber Eminevim ve çalışanlarından Afganistan'a yardım! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER