FED'den dünya piyasalarını sarsan karar

FED, tahvil alımını 10 milyar dolar daha düşürerek 25 milyar dolara indirdi. Kararın piyasaları kötü yönde etkileyeceği tahmin ediliyor..

FED'den dünya piyasalarını sarsan karar

ABD Merkez Bankası FED Temmuz ayı faiz toplantısını tamamladı. Toplantıdan varlık alımlarını beklenildiği gibi 10 milyar dolar daha azaltma kararı çıktı. FED'in varlık alımları bu şekilde 25 milyar dolara indi.

FED, yaptığı açıklamada ABD’de ikinci çeyrekte ekonomik faaliyetlerin sıçrama yaşadığına dikkat çekti. ABD Merkez Bankası, ülkede enflasyonun yüzde 2’nin altına inme olasılığının düşük olduğuna dikkat çekti ve istihdam piyasasında hala beklentilerin gerisinde olduğuna işaret etti.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4 büyüdü. Beklentiler büyümenin yüzde 3 civarında geleceği yönündeydi. FED, ekonomiyle ilgili iyimser açıklamalarına rağmen faiz artışının ne zaman gerçekleşeceğine yönelik herhangi bir mesaj vermedi. Cnn Türk'teki habere göre uzmanlar FED'den ilk faiz artışının gelecek yıl yazın gelmesini bekliyor. En iyi ihtimal gelecek yıl Haziran ayı olarak gösteriliyor.

FAİZ UZUN SÜRE DÜŞÜK KALACAK
FED'e dair asıl merak edilen konu, faizleri ne zaman artıracağı. Bazı uzmanlar 2015'in ilk yarısını hedef gösterirken, bazıları 2014 sonuna dikkat çekiyor. FED Başkanı Janet Yellen, son açıklamalarında faiz artırımında aceleci olmayacakları mesajı verdi. Hatta bu mesajla birlikte, dolar başta Türk Lirası olmak üzere değer kaybetti.

GEÇEN YILDAN BU YANA AZALTIYOR
FED, ABD ekonomisinin iyileşme hızını artırmasıyla birlikte, ekonomiye varlık alımları ve düşük faizlerle sağladığı desteği kademeli olarak çekme kararı aldı. ABD Merkez Bankası, geçen yıldan bu yana varlık alımlarını azaltıyor.  FED, 85 milyar dolarlık varlık alımı yapıyordu.

<< Önceki Haber FED'den dünya piyasalarını sarsan karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER