Eğer bunu gerçekleştirmeyi başarırsak...

Türkiye'yi sevindiren haber!

Eğer bunu gerçekleştirmeyi başarırsak...

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervini 1.8 trilyon metreküp olarak öngördüklerini belirterek "Yıllık tüketimimizin 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var" dedi.

Son dönemde alternatif enerji kaynaklarının başında gelen 'kaya gazı' Türkiye'deki potansiyel rezervi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, kamuoyunda kaya gazı olarak bilinen şeyl gazının petrol sektöründe ankonvansiyonel bir kaynak olarak ifade edildiğini belirtti. Bahtiyar, Türkiye'nin mevcut yıllık doğalgaz tüketiminin de 45 milyar metreküp seviyelerinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Ülkemizde bu konuda ciddi potansiyel var. Hem böyle bir kaynakla ülkenin ihtiyacını karşılıyorsunuz hem de mali yönden katkı sağlıyorsunuz. Türkiye'de bizim hesaplarımıza göre, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya'da çok yoğun kaynak var. Alınabilir doğalgaz rezervini 1.8 trilyon metreküp olarak öngörüyoruz. Başka bir ifadeyle, yıllık tüketimimiz 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var. Bu sadece Trakya ve Güneydoğu'daki veriler. Bugün Doğu Anadolu'da, Ankara ve çevresinde, Toroslar'da, Karadeniz'in bazı alanlarında da ciddi potansiyellerimiz olduğunu düşünüyoruz. Bunlar henüz günyüzüne çıkarılmamış kaynaklar. Bunun araştırılması çok önemli."

Doğalgaz fiyatları ucuzlar

ABD'de gerçekleştirilen kaya gazı üretimiyle birlikte, doğalgaz tüketim fiyatlarının düştüğünü anlatan TPJD Başkanı Bahtiyar, Türkiye'de tüketicilerin ABD'dekinden 4-5 katı daha pahalıya doğalgaz tükettiğini kaydetti. Bahtiyar "Kaya gazına gereken önem verilir, yerli kaynaklardan üretim yapılabilirse doğalgaz o kadar ucuzlar" dedi. Türkiye'de yatırımcıyı koruyan bir Petrol Yasası olduğunu da ifade eden Bahtiyar, söz konusu yasanın yatırımcı lehine risk-kar dengesini çok iyi koruduğunu vurguladı. Kaya gazının doğalgazdan farklı bir şey olmadığını, tek farkın doğalgaz veya petrolün kaynağında değil, kaynağından göç etmiş gözenekli kayaçlarda üretilmesi olduğunu ifade eden Bahtiyar "Sektörde pazar hazır. İç boru hattımız da çok güzel. Üretici bulduğu doğalgazı çok düşük bir işletme maliyetiyle tüketiciye sunabilir” diye konuştu.

<< Önceki Haber Eğer bunu gerçekleştirmeyi başarırsak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER