'Gram altın haksız rekabete yol açıyor'

Uzmanlar, tüketiciyi sadece gram altına yöneltmenin sektör açısından haksız rekabete yol açacağı görüşünde

'Gram altın haksız rekabete yol açıyor'

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasada çeyrek altının alım-satım farkının 5-10 lira arasında değiştiğini belirterek, "Tüketiciyi sadece gram altına yöneltmek sektörümüz açısından haksız rekabete yol açar" dedi.

Yıldırımtürk, Tüketiciler Birliği Genel Başkanvekili Hatice Saadet Kalyoncu'nun "Tüketiciler, eğer alacaksa satım ve alımlarda fiyat aralığının daha az olduğu gram altını tercih etsin" yönündeki açıklamalarının tüketiciyi yanıltıcı yönde olduğunu söyledi.

Cumhuriyet altınlarının yasa gereği tek basıldığı yerin Darphane olduğunu anımsatan Yıldırımtürk, "Bir açıdan devlet garantisindedir. Cumhuriyet altınlarının güvenilir olmadığının ifade edilmesi doğru değildir" dedi.

"FİYAT FARKINDA BAHSETMEK DOĞRU DEĞİL"

Gram altının bir gramında alım-satım farkının 2-3 lira düzeyinde olduğu bilgisini veren Yıldırımtürk, 22 ayar olan ve 1,75 gram ağırlığındaki çeyrek altının içinde 1,605 gram has altın olduğunu, piyasada çeyrek altının alım-satım farkının 5-10 lira arasında değiştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Aynı hesaplama diğer altın türleri için de yapılabilir. Bu hesaplamalardan da anlaşılacağı gibi gram altın ile cumhuriyet altını alım satımı arasında sözü edilen fiyat farkından bahsetmek doğru değil. 

"GİZLİ BİR REKLAM ANLAMI TAŞIYOR"

Darphane'de çalışanların iş bırakma eylemi 1988 yılından sonra ilk kez bu yıl yapıldı. Darphane grevi 68 gün sonra bu hafta sonunda sona erdi. Bu süreç içinde sadece 15 gün grev nedeniyle cumhuriyet altını fiyatlarında fiyat farklılığı oluştu. Çeyrek altının 155-160 liraya yükselmesiyle bilinçli tüketicilerimizin çeyrek altın yerine bütçelerine uygun alternatif ürünlere yöneldikleri, bazılarının da düğün hediyesi olarak banknotu tercih ettikleri görüldü. Bu açıklamalar ışığında Tüketiciler Birliği'nin tüketiciyi rafineri şirketlerinin ürettiği gram altına yöneltmesi, gizli bir reklam anlamı taşıdığı düşüncesindeyim. Yatırım veya hediyelik olarak altının gerek gram altın, gerekse cumhuriyet altını ve 22 ayar tel bilezik olarak kuyumcu ve sarraflarda satıldığı gibi, son dönemde bankalarda gram altın veya fon şeklinde satıldığı biliniyor. Piyasada çeyrek altının adet olarak alım-satım farkı 5-10 lira arasında değişebiliyor. Tüketicileri sadece gram altına yöneltmek sektörümüz açısından haksız rekabete yol açar."

AA
<< Önceki Haber 'Gram altın haksız rekabete yol açıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER