İmzalar atıldı, işte sır gibi saklanan anlaşma

Türkiye ile K.Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin sır ‘enerji’ anlaşmasının detayları ortaya çıkıyor.

İmzalar atıldı, işte sır gibi saklanan anlaşma

  • Eylülde petrol, 2016’da gaz ihracatına başlanacak.
  • Türkiye, Rusya’ya verdiğinin yarısı gaz fiyatı ödeyecek. 
  • Türk şirketin 6 petrol sahası da belli oldu.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) ile Türkiye’nin “sır” enerji anlaşmasına resmi ağızdan teyit geldi. KRG Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Türkiye’nin bölgedeki petrol ve doğalgaz sahalarının bitmiş bir anlaşma olduğunu ve birkaç ay önce tamamlandığını açıklarken; The Oil & Gas Year ve KRG’nin birlikte yayımladığı raporda, söz konusu sahalara ilk defa yer verildi. Raporda, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta faaliyet göstereceği altı sahanın ismi verilirken, şirket için ise yalnızca “bir Türk şirketi” ifadesi kullanıldı.

The Oil & Gas Year ve KRG’nin ortak raporunda “Türk bir teşekkül” olarak tanımlanan isimsiz şirket, 6 petrol ve gaz arama sahasında faaliyet gösterecek. Rapora göre, Türk şirket Choman, Hindren ve Arbat sahalarında yüzde 80 hisseye sahip olacak. 

Hürriyet'te yer alan habere göre Hawrami, “Irak Petrolü 2013” konferansında yaptığı açıklamalarda, Türkiye’ye petrol taşıyacak boru hattının eylül ayında tamamlanacağını ve ilk etapta günlük 200 bin varil ihracatla başlanacağını söyledi. Hawrami, 2015 yılına kadar hattan günde 1 milyon, 2019’da ise günde 2 milyon varil petrol ihracatı hedeflediklerini açıkladı. 2016’da ise gaz ihracatına başlanacağını açıklayan Hawrami, ilk etapta 10 milyar metreküp gaz verileceğini ifade etti.  

Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi’nin (EUCERS) Direktörü Friedbert Pflueger ise Türkiye’nin KRG’ye doğalgazın bin metreküpü için 250 dolar ödeyebileceğini söyledi. Bu da Rus gazına ödenen paranın yarısına tekabül ediyor.
<< Önceki Haber İmzalar atıldı, işte sır gibi saklanan anlaşma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER