İzmir Ticaret Borsası: İki sene daha böyle giderse...

Dünya üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiren Türkiye’de üzüm krizi yaşanıyor. Kalitenin bozulması fiyatları da düşürdü. Sektör temsilcileri siyasetçinin üzümün sadece fiyatıyla ilgilenmesinden yakınıyor.

İzmir Ticaret Borsası: İki sene daha böyle giderse...

Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 25’ini, toplam ihracatın da yüzde 40’ını gerçekleştiren Türkiye’de, üreticinin yüzü gülmüyor. Üzümün olgunlaşma döneminde yaşanan aşırı sıcaklar ve yanlış ilaç kullanımı kaliteyi düşürdü. Piyasada bir yandan kaliteli üzüm bulunamazken, diğer yandan üretici düşük fiyat şoku yaşıyor. Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, “Şu anda üretici çok mağdur, fiyatlar çok düştü, panik ve çaresizlik içinde. Arz ve talebi dengeleyecek sistemin olması lazım. Bu kadar istikrarsız bir sektör olmaz” dedi.

HEM KALİTE HEM FİYAT DÜŞTÜ

Bugün'den Sezen Ünüvar'ın haberine göre, geçen yıl 5 lira 10 kuruş fiyatla sezonu açan 10 numara üzüm, bu yıl 3,5 lira ile sezona başladı. Bu da geçen yılın sezon ortalaması olan 4,5 liranın bir lira altında bir fiyat anlamına geliyor. Sektör temsilcileri siyasilerin üzüm fiyatları üzerinden politika yapmaktan vazgeçerek, düzenleyici kurum ve stok müessesesi kurulmasını önerdi.

"TARIM ÜRÜNÜ ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPMAYIN"

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üzümün fiyatı üzerinden politika yapılmasını doğru bulmadıklarını, artık üreticiyi de tüccarı da ihracatçıyı da kurtaracak somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Acilen bir stok müessesesi ya da müdahil kurum oluşturulmasını talep eden Sorman, “Üretici maliyetinin üzerinde bir fiyatla ürününü satmazsa batar. Tarım ürünleri üzerinden politika yapmak yanlış. Siyasetçilerin alt yapıyı oluşturacak kurumları kurması, bu işleri sivil toplum kuruluşlarına devretmesi lazım” dedi.

"İRAN ÜZÜMÜ DEĞER KAYBETTİRDİ"

Geçen sene serbest bölgeye İran üzümünün girmesiyle Türk üzümünün piyasada değer kaybettiği tespitini yapan Sorman şöyle devam etti: “Piyasayı dış alıcı belirliyor. Dış alıcı ne fiyat verirse o fiyata alıp çiftçinin üzerine yükleniyorlar. Bunların olmaması için stok müessesesinin kurulması lazım. Harman zamanı piyasaya üretici ürününü dengeli arz edebilmeli; ihracatçılar da istedikleri kalitede üzümü buradan alıp ihraç etmeli. Böylece ne de üretici ne ihracatçı ne tüccar mağdur olur.”

"SATILDIĞINA ŞAŞIYORUZ"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi ve Borsa Ajanı Mehmet Esmer, üzümün siyasete alet edildiğini belirtti. Esmer, “Gerek muhalefet gerek iktidar üzümün sadece fiyatıyla ilgilendi. Kimse üzümün kalitesiyle, doğru yetiştirilmesiyle, doğru ilaç kullanımı tarafıyla ilgilenmedi. Bu sene üzümlerin satıldığına bile şaşıyoruz. Eğer 2 sene daha böyle giderse üzümcülükte çok sıkıntı yaşarız” dedi.
<< Önceki Haber İzmir Ticaret Borsası: İki sene daha böyle giderse... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER