Merkez Bankası enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan enflasyon tahmini açıklaması...

Merkez Bankası enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon raporunu açıkladı. MB Başkanı, faiz indirimlerine karşı para politikasındaki sıkı duruşun sürdüğünü belirterek, enflasyon eğilimindeki ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın durduğunu söyledi. Rapora göre, enflasyonun 2015'in sonunda yüzde 5 olması öngörülüyor. MB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,6'da bıraktı.

Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Başçı, 2015 yılında enflasyonun, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi. MB Başkanı, orta vadede yüzde 5 hedefinin belirgin üzerinde kalacağını söyledi. Başçı, gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9'da tuttu. Başçı, son dönemde enflasyondaki düşüşü gıda fiyatlarının sınırladığını söyledi.

NEDEN KORİDORU İNDİRMEDİ?

Başçı, sunum sonrasında soruları cevapladı. Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12'nin neden indirilmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Başçı, "Bu sorunun cevabı: Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Bu yüzden indirmedik. Bu oran TCMB'nin bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli ve şoka hazır olduğunu gösteriyor. Fed'in desteği çekeceği ve Ocak ayındaki iç siyasi belirsizlikler yüzünden biz aslında yüzde 12 seviyesinde tuttuk. Bu iki gelişme büyük şoklar oldu. Üst bant, bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli olduğumuz gösteriyor. Yüzde 12 seviyesi geçmişte iki büyük şoka karşı yeterli oldu" dedi.

Merkez Bankası son toplantıda politika faizi ve faiz koridorunun alt bandını düşürmüş ancak üst banda dokunmamıştı. MB Başkanı "Faiz koridorunun üst bandı, banka kredilerini etkileyen bir parametre. Daha önce üst bant indirimleri, kredi büyüme hızlarını yukarı çekti" dedi. Başçı, son dönemdeki faiz indirimine karşın Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının devam ettiğini söyledi.

MB Başkanı, yılın ikinci çeyreğinde küresel ekonomide iyileşme gözlendiğini belirtti ve "Piyasalarda portföy girişleri arttı" dedi. Başçı, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri aşağı çekerek parasal genişleme başlatması ve Fed'in faizi artırma konusunda acele etmemesinin piyasalar için olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.

MB Başkanı, enflasyon üzerindeki kur etkisinin ikinci çeyrekten itibaren azalmaya başladığını ve temel enflasyon göstergelerinde iyileşme beklediklerini ifade etti.

RİSK ALGILARI OLUMLU YÖNDE GELİŞTİ

Başçı, Türkiye'ye yönelik risk algılarının Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin etkisiyle olumlu yönde gelişme gösterdiğini söyledi. MB Başkanı, Türkiye'nin risk primlerinin de bu yüzden düşüş gösterdiğini söyledi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELTİLMİŞTİ

Merkez Bankası son raporda enflasyon tahminini yüzde 6,6'dan yüzde 7,6'ya yükseltmişti.
<< Önceki Haber Merkez Bankası enflasyon tahmini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER