TCMB ve ekonomik çevreler baskıdan bunaldı

TCMB, Tayyip Erdoğan'In baskısı altında eziliyor mu?

TCMB ve ekonomik çevreler baskıdan bunaldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı hedefleyen sert sözleri dövizi yükseltirken, Başçı’nın dün bankaya gelmemesi ‘istifa mı etti?’ sorusunu gündeme getirdi. İddianın sosyal medyada yayılması üzerine bankadan, Başçı’nın sağlık kontrolü yaptırdığı ve bugün görevinin başında olacağı açıklaması yapıldı.

TAYYİP ERDOĞAN ELEŞTİRDİ, BAŞÇI TOPLANTIYA KATILMADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağır eleştirilerinin hedefi olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün sürpriz bir şekilde Banka Meclisi toplantısına katılmadı. Bu gelişmenin ardından Başçı’nın istifa kararı aldığı ve izne ayrıldığına yönelik söylentiler yayıldı. Sabah saatlerinde gazetecilere konuyla ilgili yorum yapmayan Merkez Bankası yetkililerinden öğleden sonra internet siteleri ve sosyal medyada iddiaların hızla yayılmasının ardından bir açıklama geldi. Merkez Bankası Basın Sözcüsü Yücel Yazar, Başçı’nın dün sağlık kontrolü yaptırdığını, önemli bir sağlık problemi bulunmadığını belirterek, bugün öğleden sonra görevinin başında olacağını söyledi.

BAŞÇI ELEŞTİRİSİ BABACAN İSTİFA SÖYLENTİLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın üç gün önce aldığı çeyrek puanlık faiz indirim kararını yeterli bulmamış ve Başçı’ya “Bize karşı bağımsızlığını savunuyorsun da başka yerlere mi bağımlılığın var, bir de bunu söyle.” ifadeleriyle yüklenmişti. Erdoğan’ın Başçı’ya ağır eleştiriler yönelttiği konuşmasından 1 saat sonra ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla 2,5 saat baş başa görüşmüştü. Bu uzun görüşme Babacan’ın Davutoğlu’na istifasını sunduğu şeklinde söylentileri de beraberinde getirmişti. Başbakanlık kaynakları istifa iddialarını yalanlamıştı. İki gündür gerek basın gerekse de sosyal medyada istifa iddiaları yer almasına rağmen Babacan’dan herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti. Konuyla ilgili ne yazılı ne sözlü herhangi bir açıklama yapmayan Babacan, dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısına katıldı.

KARARI YETERSİZ BULMUŞTU

Merkez Bankası Başkanlığı’na Nisan 2011’de seçilen ve görev süresi 2016 Nisan ayında dolacak olan Erdem Başçı’yla Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki krizin temeli 2014 Ocak ayındaki faiz artışına dayanıyor. Merkez Bankası, doların ateşini düşürebilmek ve yurtdışı piyasalardaki olumsuz gelişmelerin etkisini azaltabilmek için 29 Ocak’taki toplantısında faizlerde 5,5 puanlık artışa gitmişti. Bu kararı beğenmeyen ve faizlerin indirilmesini isteyen dönemin başbakanı Erdoğan, Merkez’in mayıs ayında yaptığı 0,50 puanlık indirimi yetersiz bulmuş, “Böyle yarım puan yarım puan bu milletle dalga geçmektir.” ve “Siz bugüne kadar açıkladığınız enflasyonlarda hiçbir zaman tutturabildiniz mi? Hep revize ettiniz. Faizi de aynı şekilde. Ama artık yetti. Bunu söylemek zorundayız. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir.” ifadelerini kullanmıştı.

TAYYİP ERDOĞAN TCMB'YE YÜKLENDİKÇE DOLAR YÜKSELDİ

Piyasalarda tedirginlik oluşturan bu ifadelerin ardından dolarda büyük artış gözlenmişti. Başbakan Yardımcısı Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Başçı’ya sahip çıkmalarına rağmen Erdoğan, eleştirilerini son aylarda daha da sertleştirdi. Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik her eleştirisinde dolar biraz daha yükseldi. Erdoğan, 16 Ocak’ta “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Kendileriyle de konuşacağım. Bu iş böyle yürümez.” demişti. Bu açıklamadan sonra dolar 2.3044’e yükseldi. 20 Ocak’ta Para Politikaları Kurulu’nun politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 7,75’e indirmesini yeterli bulmayan Erdoğan, “Merkez mesajlardan nasibini almış değil. İndirim yetersiz.” deyince dolar 2.3540 liraya kadar yükseldi. 30 Ocak’ta Merkez Bankası’nın ara toplantı yapacağını açıklamasını piyasaların faiz indirimine yönelik siyasi baskı olarak yorumlaması, doları hareketlendirdi.

TAYYİP ERDOĞAN KONUŞTU DOLAR 2,5'İ GEÇTİ

Erdoğan’ın “Faiz oranları enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olabilir mi? İnşallah bunların hepsi düzelecek.” deyince dolar 2,43 lira seviyesinin üzerine çıktı. Erdoğan, 4 Şubat’ta Merkez Bankası’nı kastederek “Adı bağımsız kurul. Bağımsız olunca gelinen nokta bu maalesef. Bizim daha iyi noktayı yakalamamız lazım.” dedi. Bu açıklama üzerine dolar 2,4490 liraya kadar yükseldi. Erdoğan, 9 Şubat’ta Latin Amerika gezisi öncesi “Merkez Bankası bu süreci yönetemiyorsa hesabını o verecektir.” deyince dolar 2,4960 liraya çıktı. Erdoğan’ın önceki gün Merkez Bankası Başkanı Başçı’ya yönelik “Bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var?” sözleri üzerine 2,4670 seviyelerinde olan dolar 2,4910’a fırladı. Dün ise 2,50’yi buldu.

BULUT: ADAM GİBİ DAVRANIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Yiğit Bulut’un TRT’deki programında Merkez Bankası Başkanı Başçı için ağır ifadeler kullanması da büyük tepki çekti. Bulut, “Artık çanak çömlek patladı. Lafı saklamanın anlamı yok. 0,25! Ne sağa yarasın, ne sola yarasın. Herkes oturduğu koltuğun hakkını verecek. Bu devlet size her şeyi vermiş, bu devlet sizi korumuş, bu devlet sizi kollamış, bu devlet sizi adam etmiş, adam saymış, adam gibi davranın.” ifadelerini kullandı.

ZAMAN
<< Önceki Haber TCMB ve ekonomik çevreler baskıdan bunaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER