Yaptırımlar, Rusya'yı altına yöneltti; rezervler 1200 tonla rekor kırdı

Yaptırımlar, Rusya'yı altına yöneltti; rezervler 1200 tonla rekor kırdı

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları genişletme ihtimali Rusya'nın altın üretim ve rezervlerini artırmasına neden oldu. TASS ekonomi uzmanları Rusya Merkez Bankası altın rezervlerinin bir yıl içinde 200 tondan fazla artarak 1200 tona ulaştığını açıkladı. Rusya, altın üretimini de 2015'te 300 tona çıkaracak. Rusya'nın altına yönelmesinde dolara güvenin azalması ve ulusal ekonominin korunması etkili oldu.

Rusya Tabi Kaynaklar Bakanı Sergey Donskoy yaptığı açıklamada, "Rusya'nın altın üretimi yeni yüksek hedeflere ulaşıyor. Benim tahminime göre 2015'te yıllık üretim 300 tonu bulacak. Bu Uzakdoğu bölgesi ve Sibirya altın üretim alanlarında yapılacak modernizasyonla gerçekleşecek." dedi.

Rusya Merkez Bankası 2014'te altın rezervlerini 200 ton kadar artırarak 1200 tona ulaştı. Rusya 2013'te altın rezervlerini sadece 80 ton artırmıştı.

TASS'a konuşan Vneshtorgbank yöneticilerinden Sergey Dubinin, dünyada 22 bin ton altın rezervi bulunduğunu, bu rakamın 8 bin tonun ABD'de olduğunu söyledi. İkinci sırada ise 1200'er tonla Rusya ve Çin yer alıyor. Avrupa ülkelerinin altın rezerve yönelmemesi dikkat çekerken, ülkeler genelde rezervlerini dolar, avro ve altın olarak çeşitlendiriyor.

Özellikle kriz dönemlerinde altının çok daha güvenli liman olduğunu ifade eden Dubinin, "Merkez Bankası dolar ve avro bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Altın rezervlerini tüm imkanlarını kullanarak artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Yaptırımlar, Rusya'yı altına yöneltti; rezervler 1200... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER