Ekonomide tehlike çanları çalıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Temmuz 2 2020
ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam beklentilerin çok üzerinde artış gösterdi, fakat son bir haftada Covid-19 vakalarının günde 50 bini aşması ve bir çok eyalette karantina ve sosyal mesafe kurallarının devreye girmesi, bu kritik verinin ileriye yönelik enformasyon kalitesinin düşük olduğu anımsatıyor.
Fed’in en tecrübeli guvernörü James Bullard “Halan finansal kriz ihtimali var” yorumunu yaparken, son FOMC toplantısı tutanakları Fed’in yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını gösteriyor.
Foreks’e göre, ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam beklentilerin çok üzerinde artış gösterdi, ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 4,8 milyon arttı.
Bu, ABD hükümetinin verileri tutmaya başladığı 1939’dan bu yana görülen en yüksek artış oldu. Ekonomistler ise istihdamın 2,9-3,0 milyon artmasını bekliyorlardı. İstihdam Mayıs aşında 2 milyon 699 bin artış göstermişti.
Haziran ayında işsizlik oranı da Mayıs ayındaki yüzde 13,3’ten yüzde 11,1’e geriledi.
Haftalık işsizlik sigortası başvurularına bakıldığında ise 27 Haziran ile sona eren haftada 1 milyon 427 bin başvuru yapıldı. Önceki hafta bu sayı 1 milyon 4872 bin olmuştu.
Financial Times’a konuşan State Street Global Markets kıdemli global piyasalar stratejisti Marvin Loh “Gayet güçlü bir veri açıklandı, ekonominin şoka umulduğundan daha dirençli olduğu gözleniyor” diye söze başladı. “Fakat, derhal bu veriyi maziye terkedip, ileriye bakmak lazım. Salgında ikinci dalga bir çok eyalette aktivitenin yavaşlamasına neden olacak”.
Bazı detayları daha hatırlatmak şart. Yılbaşından bu yana işini kaybedenlerin sayısı 22 milyon, son 2 ayda yeniden işe başlayanların sayısı ise sadece 7 milyon. Ek olarak, uzun vadeli işsizlik de 2.3 milyondan 2.9 milyona fırladı.
Fed durumun farkında, Fed’in en tecrübeli Guvernörü, St Luis bölgesi başkanı James Bullard, Fed’in bütün parasal destek araçlarını kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Bullard’a göre, tehlike geçmiş değil. Hala kredi pazarının donması tehlikesi var ki, bu durumda şirk
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...5.Putin'in seçim çağrısı Zelensky'i kızdırdı: 'Ona kalmadı'
6.'Kemal Gülen ile Yoldayız' yeni bölümüyle yayında: Kaçırmayın!7.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı8.Duygulara köprü kurmak9.Hakan Fidan'a AKP'li Ensarioğlu'ndan partiyi karıştıran çıkış: 'Ya görevi bırakır ya da görevden alınır'10.İsrailliler Netanyahu hükümetini protesto etti: 'İsrail tarihinin en kötüsü’

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa G...

Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Öze...

17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati...

Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifade...

Putin'in seçim çağrısı Zelensky'i kızdırdı: 'Ona k...


