Ekonomideki gidişatla ilgili çarpıcı tespit
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mart 13 2015
Paylaş
X Post
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, ekonomide yaşanan son gelişmelerle ilgili ilginç tespitlerde bulundu.

Türkiye’de 2002 yılında 15 milyar dolar olan sıcak paranın, 2015 Ocak sonu itibariyle 147 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, bu paranın Türkiye’ye uyuşturucu etkisi yaptığını söyledi. Uysal, “Dışarıdan gelen kaynaklarla, taşıma suyla değirmen döndürmeye alışmış bir ekonomiyi istediğiniz şekilde yönlendirebilirsiniz. 5-10 milyar dolarlık bir çıkışla Türkiye’ye zarar verebilirsiniz ya da ekonomisi Türkiye gibi olan bir ülkeye.” dedi. Türkiye’nin 2001 krizinden bu yana dışarıdan gelen spekülatif para diye tanımlanan sıcak parayla, haketmediği bir tüketime ve yaşam standardına ulaştığını ifade eden Uysal, “Bu bizde uyuşturucu etkisi yaptı. Dışarıdan para geliyor, döviz düşük kalıyor, ithal malları ucuza alıyor, tüketiyoruz. Şimdi bu deniz bitti. Dünyada doların değerinin euro karşısında artmaya başladığı, gelişmekte olan ülkelerdeki paranın çıkış yapmasının beklendiği bir dönemdeyiz. Üstelik bu döneme, seçime doğru giderken ekonominin dinamiklerini olumsuz yönde etkileyecek bir kavga süreciyle başlıyoruz. Faizlerin düşüp düşmeyeceği tartışmaları yapılıyor. Faizleri ekonominin dinamiklerinin gerektirdiğinden aşağıya çekmeye kalkarsanız, bu şekilde sonuca yol açarsınız.” diye konuştu.
‘EKONOMİYE ŞAHSİ GEREKÇELERLE İÇERİDEN MÜDAHALE EDİLİYOR’
Ekonomideki çalkantıda küresel spekülatörlerin etkisinin olmadığını, şahsi gerekçelerle içeriden ekonomiye müdahale edildiğini savunan Prof. Dr. Uysal, yaşananları, “Dizel arabaya benzin koyuldu, motor bozuldu, hadise bu.” şeklinde özetledi. Yaşar Uysal, "Egedesonsöz" adlı internet sitesine verdiği röportajda, ekonominin gidişatına yönelik çarpıcı tespitlerde bulundu. “Bu krizi kendimiz yarattık. Sebebini dışarıda aramayalım, lobilere bağlamayalım.” diyen Prof. Dr. Uysal, krizin üç boyutu olduğuna dikkat çekti: “Bu işin üç tane boyutu var. Birincisi, küresel boyutta ortaya çıkan gelişmeler. Bekliyoruz ki ABD faiz arttıracak, para oraya dönecek, dolayısıyla k
Bu haberler de ilginizi çekebilir

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davası: 5 İsim tahliye...

Görevine döndü: Kent Uzlaşısı soruşturmasında tutu...

Uşak Belediyesi'ne yeni operasyon: 16 Tutuklama!

İBB dosyası: İmamoğlu’nun şoförleri hakkında tahli...

Washington Moskova hattı: Yeni bir heyet yolda!







