Eksik diş, hastalıklara davetiye çıkartıyor


Diş eksikliğinin görsel bir sorun gibi algılandığına dikkat çeken uzmanlar, bunun görsellikten ziyade hastalıklara davetiye çıkaran bir durum olduğunu vurguladı.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişlerini kaybedene kadar diş hekimine gitmeyen kişilerin dişlerini kaybettikten yani iş işten geçtikten sonra hekimlerin kapısını çaldığını hatırlattı. Kökdemir, "Hâlbuki düzenli ağız ve diş sağlığı kontrolleri ile dişlerinizi kaybetmeyebilirsiniz." dedi. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş sağlığına dikkat edilmemesiyle ortaya çıkan çürük ve beraberinde diş çekimiyle oluşan diş eksikliğinin bazı hastalıklara davetiye çıkarttığını anlattı. Kökdemir, "Eksik diş, sindirim problemlerinden ülsere, obeziteden kalp-damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa sebep oluyor." diye konuştu.

EKSİK DİŞ, SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Eksik dişlerin kişinin psikolojisini bozmasının yanında vücutta yol açtığı deformasyonu anlatan Diş Hekimi Pertev Kökdemir, şu bilgileri verdi: "Sağlıklı dişlere sahip olmanın önemi güzel bir gülüş ve yüz estetiği açısından kaçınılmazdır. Ancak dişlerin sindirim açısından da önemi unutulmamalıdır. İyi bir sindirim için ağzımıza aldığımız gıdalar olabildiğince çok çiğnenmelidir. Ağzımızda bulunan her bir dişin ayrı bir görevi vardır ve birinin eksikliği bile sindirim sistemimizi olumsuz etkileyebilir. Eksik diş nedeniyle yeterince çiğnenmeyen ve öğütülemeyen besinler bütün olarak yutulduğunda şişkinlik, gastrit ve ülser gibi mide problemlerine yol açar."

EKSİK DİŞ ŞİŞMANLIĞA DA YOL AÇIYOR

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, gülüşü tehdit etmediği sürece insanlar tarafından çok fazla önemsenmeyen diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına bağlı diş kayıplarının birçok hastalığın da başlangıcı olabildiğini tekrarlayarak, "Bunlardan biri de günümüzün büyük problemi şişmanlık sorunudur." dedi. Kökdemir, "Çiğnenmeden yutulan besinlerden vücudumuz yeterince faydalanamadığı gibi bunların çoğu da yağ olarak depolanmaktadır. Bu durum ise obeziteye neden olmaktadır. Obeziteye bağlı olarak kalp-damar rahatsızlıklarında da artış gözlenmektedir." şeklinde konuştu.

Kökdemir, şu uyarılarda bulundu: "Bütün bu sorunlardan korunmak için ağız ve diş sağlığımıza gereken özeni göstermeli, diş ile ilgili sorunlarımızı erteleyerek son ana kadar beklememeli, diş eksikliklerinin uygun uygulamalarla giderilmesi gerektiğinin bilincinde olmalıyız." CİHAN
<< Önceki Haber Eksik diş, hastalıklara davetiye çıkartıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER