Ekvador Devlet Başkanı Correa: Hatanın büyüğü Türk korumalarının


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarının Ekvador'da gösteri yapan kadınlara müdahale etmesine Devlet Başkanı Rafael Correa'dan tepki geldi. Televizyondan canlı yayınlanan bir halk toplantısında konuşan Correa, "Ama hatanın büyüğü Türk korumalarındır." dedi.

Farklı düşüncelere ve seçilmiş misafir liderlere saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Başkan Correa, "Ama hatanın büyüğü Türk korumalarındır. Bunları yapmaya hakları yok, yapamazlar." şeklinde konuştu.

Ekvador lideri "Terbiye yoksunu bir kaç bayan bağırmaya başlıyor. Cumhurbaşkanlığı korumalarının görevi cumhurbaşkanını korumaktır. Ama onlar çıkıp başka bir ülkede gözaltına alıyorlar ve bu kabul edilemez. Dolayısıyla Türk büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı ve resmi protestomuz resmi hem sözlü hem yazılı olarak iletildi." ifadelerini kullandı.

"HAREKETE GEÇMESİ GEREKEN BİZİM GÜVENLİĞİMİZDİR"

Olaylarda hatalar zinciri olduğunu kaydeden Başkan Rafael Correa, Ekvadorlu güvenlik güçlerini de eleştirdi. "İlk hata Türk korumaların: Açıkçası yabancı bir ülkede müdahale edemezsin; ancak Cumhurbaşkanı'nı koruyabilirsin. Ama birkaç kişi bağırdığında harekete geçmesi gereken bizim güvenliğimizdir; niye harekete geçmedi? Bana neden harekete geçmediklerini açıklamaları gerekiyor." ifadesini kullandı.

Sorulara cevap vermekte zorlanan Correa, "Hatta bir görüntüde polisin kontrol altına aldığı ve bağırmaya devam eden kadınlardan birine Türk koruma saldırıyor ve Ekvador polisi buna müsaade ediyor. Bu yüzden İçişleri Bakanlığı'ndan rapor istedim. Bu kabul edilemez. Yaşananlar çok ciddi ve biz uygun tepkiyi veriyoruz." diye konuştu.

"KADINLAR ÇOK CİDDİ DİPLOMATİK KRİZ ÇIKARDILAR"

Correa, canlı yayında Dışişleri Bakanı Ricardo Patino'ya da söz verdi. Yabancı bir devlet başkanına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydeden Patino, Türkiye'nin Quito Büyükelçisi'nin Bakanlığa çağrıldığı ve duyulan üzüntünün yanı sıra Türk korumaların eylemleriyle ilgili açıklama talep ettiklerini anlattı.

Türkiye'den cevap beklediklerini aktaran Bakan Ricardo Patino'nun, "Çünkü ülkemizin egemenliği ve itibarı dolayısıyla hiçbir devletin güvenliği Türk korumaların yaptığını yapamaz." sözleri halktan alkış aldı.

Erdoğan'ı protesto eden kadınları da 'sorumsuzluk ve başka ülkelerle ilişkileri bozmakla suçlayan Devlet Başkanı Rafael Correa, "Ciddi, çok ciddi bir diplomatik kriz çıkardılar." itirafında bulundu.

"ERDOĞAN'A HAYIR DEDİM"

Suriye konusunda Türkiye'yi desteklemediklerini de ifade eden Devlet Başkanı Correa, "Biz Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonuna destek vermiyoruz. Bunu her yerde söyledik. Birkaç ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'deki pozisyonuna destek vermemiz için beni aradı ama ben 'Hayır Cumhurbaşkanı biz farklı bilgiye sahibiz.' dedim. Biz bu konuda çok net tutum sergiledik. Ancak bir ülkenin meşru Cumhurbaşkanı saygıyı hak eder ve burada hata yapıldı." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki günlük resmi ziyaret için gittiği Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, 4 Şubat'ta verdiği bir konferansta protestolarla karşılaşmıştı. Erdoğan'a 'asesino' (katil) diye bağıran kadınlara Cumhurbaşkanlığı korumaları sert müdahalede bulunmuş ve bir milletvekilinin de burnunu kırmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Ekvador Devlet Başkanı Correa: Hatanın büyüğü Türk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER