El yazısı çocuğa ağır yük!

İlkokul 1. sınıfta çocuğu olan ailelerin en çok şikayet ettiği konuların başında el yazısıyla yazma zorunluluğu geliyor.

El yazısı çocuğa ağır yük!

Uzmanlar el yazısıyla yazma zorunluluğunun çocuklara ağır bir yük olduğunu dile getiriyor. İşte konuyla ilgili Pedagog Sevil Yavuz'un kaleme aldığı yazı: 
"Çocuklarının el yazısı yazmakta çok zorlandığını belirten aileler, çocukların kağıda düz çizgi çizmesinin bile zor olduğunu ifade ediyor. Genelde aile ile çocuk arasındaki tüm gerginlikler ödev ve derslerle ilgili olur. Henüz oyun çağında olan çocuk için okul sorumlulukları çok ağır gelir.

EL KASLARINA UYGUN DEĞİL

Çocuk okuldaki yoğun günün ardından eve geldiğinde dinlenmek ve oyun oynamak istiyor. Anne-baba ise oyun yerine ödev yapması gerektiğini hatırlatınca çocuğun masaya oturması daha zor oluyor. Masaya oturmakta zorlanan çocuk için düz yazı yazmak bile zorken birde el yazısı yazmaya çalışmak iki kat zor geliyor. Çocukların yeterince gelişmeyen el kasları el yazısı için uygun değil. Bazı çocukların bırakın el yazısını, kalem tutmak için bile kasları yeterince gelişmemiş oluyor.

OKULDAN SOĞUTABİLİR

İlkokul 1. sınıf çocuklar için çok kritik bir dönem. Çünkü çok çeşitli ailelerden gelen, farklı gelişim düzeylerindeki çocuklar bir araya ilk defa okulda geliyor. Birisi kalem tutmayı bilir ve girişkenken, diğeri çekinken ve kalem tutmayı bilmiyor. Bu nedenle el becerileri gelişmemiş bir çocuğa el yazısı konusunda baskı yapmak çocuğun okuldan soğumasına neden olabilir. Kalem tutmayı bilen çocuk okula özgüvenle başlarken, diğeri kendini yetersiz hisseder ve özgüveni düşer. Bu durum bir süre sonra çocuğun psikolojisini de olumsuz etkilemeye başlar. Çocuk okula ağlayarak gider ve bu durum okul fobisine dönebilir. Okula giderken karnınn ağrıdığını, midesinin bulandığını, hasta olduğunu söyler ve sürekli okula gitmemek için bahaneler bulur.

SORUMLULUKLARINI AZALTIN!

Okul fobisi birçok nedenle gelişebilir. Ama okulda ona zor gelen görevler ya da okul yaşanan bir travmatik olay okul fobisini tetikleyebilir. El yazısı nedeniyle öğretmenin ve anne babanın baskı yapması da bu nedenlerden biri olabilir. Bu nedenle çocuğun ilk senesinde çocuğun okula uyumunu arttırmak ve okulu sevdirmek çalışmak gerekir. İlk sene mümkün olduğunca çocukların okul sorumluluklarının azaltılması, oyun saatlerinin arttırılması çok önemli.

NE KADAR GEREKLİ?

Eğer çocukların el yazısı öğrenmesi isteniyorsa da çocuğun okula alışması ve en azından 1'inci sınıfın bitmesi beklenmeli. Çocuk bir sene içinde el kaslarını geliştirmiş olur, okul ortamına alışmış olur. Böylece el yazısını öğrenmekte o kadar fazla zorlanmayacaktır. Tabii yaşadığımız bu dijital çağda çocuklara el yazısı öğretmek ne kadar gerekli, değerlendirmek gerekir. Artık her şey bilgisayar üzerinden yapılıyor. Her resmi kurumun dijital veri tabanı oluşturulmuş. Yetişkinler olarak biz de kâğıt kalem yerine bilgisayarda yazışmalarımızı yapıyoruz. Bu nedenle önemli olan çocuklara kaldıramayacakları okul sorumlulukları verip okuldan soğutmak değil, çocukların okula severek gitmelerini ve iyi bir eğitim almalarını sağlamaktır.
<< Önceki Haber El yazısı çocuğa ağır yük! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER