Elçi soruşturması yerinde sayıyor

Tahir Elçi'nin, Sur'daki dört ayaklı minarenin önünde basın açıklaması yaparken öldürülmesinin üzerinden 100 gün geçti. Açılan soruşturmada ise bir arpa boyu yol alınamadı. Toplanamayan deliller, kaybolan görüntüler, aydınlatılmayı bekleyen skandallardan sadece birkaçı.

Elçi soruşturması yerinde sayıyor

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 100 gün geçti. Ancak tetiği çeken kişi ya da kişiler hala bulunamadı. 28 Kasım 2015'te, Sur'daki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde basın açıklaması yaparken öldürülen Elçi'yle ilgili olay yeri incelemesi bile 2 Aralık'tan beri devam eden sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar yüzünden tam olarak yapılamadı. Soruşturmada en küçük bir gelişme olmadığını belirten Elçi ailesinin avukatları, dosyanın kendilerinden gizlendiğini vurguluyor. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, cinayetle ilgili bütün soruların ilk günkü gibi cevap beklediğinin altını çizdi.


DOSYADA ‘ŞÜPHELİ POLİS' YOK

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sırasında, Elçi ailesinin avukatları, olay günü sokakta bulunan polis memurlarının ‘şüpheli' olarak ifadelerinin alınmasını talep etti. Ancak savcılık, söz konusu kişilerin şüpheli olarak değil, ‘tanık' olarak ifadelerini aldı. Bu yüzden dosyada şuana kadar herhangi bir şüpheli bulunmuyor. Diyarbakır Barosu da, ‘soruşturmanın polisten alınarak jandarmaya verilmesi'ni istedi. Bu talebi reddeden savcılık, sadece Sur'da sokağa çıkma yasağı kalktıktan sonra jandarmadan bir ekibin de olay yerinde inceleme yapmasına karar verdi.

YARGININ ONUR MESELESİ

Her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde Elçi'nin katillerinin bulunması çağrısında bulunan Diyarbakır Barosu, soruşturma dosyası üzerinde titiz bir çalışma yapıyor. Baronun kurduğu komisyon, olay sırasında cinayet mahallinde bulunmasına rağmen dosyada ismi geçmeyen bir istihbaratçıyı tespit ederek, ifadesinin alınmasını sağladı. Komisyon, Elçi'nin vurulduğu yerde, olayı yeri içlemesi sırasında numaralandırılan bir mermi çekirdeğinin de yerden alınmadığını görüntülerle ortaya koydu. Elçi cinayetinin aydınlatılmasını Türkiye'deki yargının bir onur meselesi olarak gördüklerini vurgulayan Baro Naşkan Yardımcısı Ahmet Özmen, özetle şunları söyledi: “Yargı, bu cinayetin arkasındaki katilleri ve onların destekleyicilerini ortaya çıkarmazsa görevini yerine getirmemiş olur. Bu leke Türk yargısının üzerinden kalkmaz. Sur'daki sokağa çıkma yasağının etkin soruşturma yapılamamasına engel olduğu söyleniyor. Ancak biz biliyoruz ki cinayetin meydana geldiği yerde, sürekli güvenlik güçleri var. Bütün araç ve teçhizatlarıyla oradalar. İstendiği zaman rahatlıkla bir savcının gidip keşif yapabileceğini biliyor ve buna inanıyoruz. ”

SAVCI BİZİMLE KONUŞMUYOR

Soruşturma savcısının kendileriyle görüşmediği belirten Avukat Mahsuni Karaman da “Soruşturma dosyası son bir aydır biz avukatlardan fiilen saklandığı gibi soruşturma savcısı da ısrarla bizimle görüşmüyor.” dedi. Soruşturmada herhangi bir şüpheli bulunmamasının bile tek başına kaygı verici olduğunu belirten Elçi ailesinin avukatlarından Neşet Girasun ise olayın aydınlatılmak istenmediği yönünde kanaatinin olduğunu vurguladı.

TÜRKAN ELÇİ, MEZARIN ÇEVRESİNE DUVAR ÖRDÜRDÜ

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen baro başkanı Tahir Elçi'nin mezarına duvar örüldü. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda bulunan mezarının çevresine ailesi tarafından duvar örüldü. Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, sosyal medya hesabından “Kendimizi güvende hissetmediğimiz bu ülkede, Tahir Elçi'nin kendini iyi hissetmesi için mezara duvar ördürdüm.” ifadelerini kullandı.

(YARINA BAKIŞ)
<< Önceki Haber Elçi soruşturması yerinde sayıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER