Elektrik faturalarının niye kabardığı belli oldu

Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ‘kayıp-kaçak maliyetini şirketler üstlenecek’ sözü havada kaldı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın ‘kaçak elektrik bedelini şirketlerin ödememesi için kendisini ortaya koyduğunu’ söylemesi tartışma başlattı.

Elektrik faturalarının niye kabardığı belli oldu

Video: Arşiv

Devletin elektrik dağıtım şirketlerinin satılmasıyla yaklaşık 40 milyon aboneye ucuz ve kesintisiz hizmet verilecekti. 

Ama satıştan sonra elektrik daha da pahalılaştı. Milyonlarca abone, elektriğin niye zamlandığını merak ederken gerçek önceki gün Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın Trabzon’da yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Yılmaz, elektrik kayıp-kaçak parasını şirketlere yansıtmamak için kendini ortaya koymuş. 

Böylece, elektriğin niçin ucuzlamadığı da ortaya çıkmış oldu.

Kaçak elektriğin faturası aboneye 

Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız TBMM’de kayıp-kaçak parasıyla ilgili soru önergesine verdiği yazılı cevapta (Ocak 2013) çok net ifadelerle özelleştirme sonrası dağıtım şirketlerine kayıp-kaçak hedefi verildiğini, hedefi tutturan şirketin kazancı kasasına koyacağını, tutturamayan şirketin ise zararı kendisinin çekeceğini ifade etmişti. 

Ayrıca bunun kesinlikle aboneye yansıtılmayacağı bilgilerine yer vermişti. Hatta Bakan Yıldız, kaçağın düşmesiyle elektriğin ucuzlayacağına da vurgu yapmıştı. EPDK Başkanı Yılmaz, son açıklamasıyla  Enerji bakanını da yalanlamış oldu.

Eylül 2013 tarihi itibariyle bütün elektrik dağıtım hizmetleri (21 Bölge) özel şirketler eliyle yapılmaya başlandı. 

Elektrik dağıtımında en büyük sorun ve fiyatı artıran unsurlardan birisi, kayıp-kaçak parası idi. 

Dürüst ve düzenli fatura ödeyen abonelerde çalınan elektriğin parasını ödemek istemiyordu. 

Bu nedenle özelleştirme sonrası ihaleyi kazanan şirketlere hedefler verilerek kayıp-kaçağı düşürmeleri ve elektriğin ucuzlatmaları istendi. 

Şirketlerde, ihalede bu şartları kabul etti. Fakat, özelleştirme sonrası şirketlerin bazıları EPDK’ya başvurarak zarar ettiklerini ve kayıp-kaçak hedeflerinin yeniden düzenlenmesini istedi. 

EPDK’da şirketlerin bu başvurularını kabul ederek hedefleri yukarı çekti ve faturayı 40 milyon elektrik abonesine kesti. 

Tüketici dernekleri de bu karar üzerine EPDK Yönetime hakkında, mevzuata aykırı işlemleri nedeniyle suç duyurusuna bulundu. 

Yargıtay’da önceki yıl elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasının iadesine karar vermişti.

‘KENDİMİ ORTAYA KOYDUM’ SÖZÜNE TEPKİ YAĞDI

EPDK’nın çalınan elektriğin parasını abonelere kesmesi ve Başkan Mustafa Yılmaz’ın bunu itiraf etmesi, tüketicilerin sert tepkisine neden oldu.

Tüketici Hukuku Uzmanı Avukat Bülent Deniz, EPDK Başkanının açıklamalarının tüketici hukukuna aykırı olduğunu söyledi. 

Deniz, konuyu incelemeye aldıklarını ifade ederek ‘Kayıp-kaçak parasını şirketlere yansıtmamak için kendimi ortaya koydum açıklamaları yanlıştır.

EPDK Başkanı beyanı yanlıştır, yanıltıcıdır, hukuka aykırıdır. Yalan beyanda bulunuyor. EPDK’nın görevi şirketlerle, tüketicilere eşit mesafede olmaktır. 

Burada, EPDK, şirketlerden yana olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. 3-5 şirketi korumak için aboneleri eziyor’ değerlendirmesi yaptı.





<< Önceki Haber Elektrik faturalarının niye kabardığı belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER