Elektrik faturasını dibe çekiyor

Son zamlar nedeniyle kabarık gelen elektirk faturaları düşürmek için bunları yapın

Elektrik faturasını dibe çekiyor

Cihazlarınızı bekleme modunda bırakmayın

Televizyonunuz ya da uykuya geçebilen başka bir eşyanız var ise bunları uyku modunda bırakmak siz farkında olmasanız bile enerji tüketimine yol açar

Tasarruflu ampuller kullanın

Geleneksel ampullerin yerine kullandığımız enerji tasarruflu ampulleri de yavaş yavaş bırakarak yerine yüzde 85 tasarruf sağlayan LED ampuller kullanılabilir,

Oyun severler konsolunuzu tamamen kapatın

İki farklı kapatma modu bulunan oyun konsollarında ilki olan "hazırda bekletme" modu, aslında TV'lerdeki bekleme modundan farklı değil. Konsolun açılışını hızlandırmak uğruna daha fazla enerji tüketmeye itirazınız yoksa bu modu kullanmaya devam edin. Ama bizim önerimiz, konsolları da "tamamen kapanacak" şekilde ayarlamanız ve kullanmadığınız zamanlarda, konsolun "sıfır" enerji tüketmesini sağlamanız.

Artık bilgisayarınız da ekran koruyucudan vazgeçin

PC'lerde ekran koruyucu kullanmak, geçmişte ekranın sağlığı ve enerji tüketimi açısından faydalıydı. Ancak yeni nesil monitörlerde ekran koruyucu kullanımının bir anlamı olmadığı gibi, gereksiz yere enerji tüketimine de yol açıyorlar.

Masaüstü mü, dizüstü mü?

İstediğiniz tür bilgisayarı almak tabiki sizin seçiminizde. Fakat Laptop'lar, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, standart bir masaüstü PC'ye oranla daha az güç tüketiyor. Eğer güç tüketimi konusunda hassas bir kullanıcı iseniz, "Masaüstü mü, dizüstü mü?" sorusunun cevabını verirken iki kez düşünün.

Akıllı telefonun sorunu şarj olması

Teknolojinin ilerlemesiyle akıllıya dönüşen telefonlarda en büyük sorun şarjlarının çok çabuk bitmesi. Sürekli taktığımız telefonları şarj cihazından çıkarırken, ne yazık ki şarj cihazını çıkarmayı unutuyoruz. prize takılı kalan her şarj cihazı, az da olsa enerji tüketmeye devam edecektir. Bu yüzden şarj cihazlarını, sadece mobil cihazınızı şarj ederken fişe takın; işiniz bittiğinde de prizden çıkartın.

Sıcak hava akımına yenilmeyin

Yanlış yerleştirdiğimiz beyaz eşyalarımız da bazen fazla enerji tüketimine neden oluyor. Örneğin fırın ve buzdolabını yan yana yerleştirmek, fırından gelen sıcak hava akımının buzdolabını etkilemesi anlamına geliyor. Buzdolabınız soğutma için daha fazla enerji tüketiyor. Oysa ki buzdolabını sıcaktan mümkün olduğu kadar uzaklaştırmak, yüzde 25'e varan oranlarda daha az enerji tüketmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde, buzdolabını güneş almayan bir noktaya yerleştirmenizde de yarar var.

Büyük ekranın götürüsü

Büyük ekranlı bir TV'de film izlemenin keyfi tabii ki tartışılmaz. Ama ihtiyacınız olan, daha doğrusu evinizin izin verdiği oturma mesafesine uygun ekran büyüklüğünden daha fazlasını tercih etmeniz, öncelikle göz sağlığınızı tehdit edecektir. Ancak hepsi bu kadar da değil... TV ekranı ne kadar büyürse, elektrik tüketimi de aynı oranda artacaktır. Buna bir de ekran parlaklığının aşırı derecede yüksek ayarlanması eklenirse, TV'niz, normalde harcamanız gereken elektriğin yüzde 40 fazlasını harcayabilir.

CİHAN
<< Önceki Haber Elektrik faturasını dibe çekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER