Elektrik kesintisi yılın en düşük seviyesine indi


Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), yıllık Elektrik Kesinti Endeksi'ni (EKE) açıkladı. TBF üyesi Jale Yanılmaz, "Elektrik kesintisi Kasım ayında en yüksek seviyesini buldu. Elektrik kesim endeksi Kasım ayından sonra yaklaşık 72 binden 60 bin saate düştü. Fakat Ocak ayı itibariyle yüzde 40'a varan bir düşüş yani 35 bin saate düştü. Ocak ayı itibariyle elektrik fiyatlarına yüzde 6.8'lik bir zam gerçekleşti. Bunun neticesinde Ocak ve Şubat aylarında elektrik kesintisi oldukça düştü." dedi.

TBF tarafından Beşiktaş'taki Elektrik Mühendisleri Odası'nda düzenlenen basın toplantısında bir yıllık elektrik kesintileriyle ilgili basın açıklaması yapıldı. TBF Elektrik Kesintisi Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Jale Yanılmaz, bir yıl içerisinde gerçekleşen elektrik kesintileri oranını açıkladı. Özellikle genel seçimler öncesi elektrik kesiminin en yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan Yanılmaz, "Elektrik kesintisi yıllık endeksi çalışması veri ve analiz içeren sonuçlarla kamuoyu gündemine geldi. Özellikle alt yapı yapılması, mevcutların iyileştirilmesi, kayıp ve kaçağı azaltacak ve engelleyecek sistemin kurulması için ihale süreci de öngörülen ve taahhüt edilen kaynak aktarımının ne ölçüde yapıldığı veya yapılmadığı konusunda ilgili düzenleyici kurum olan EPDK'nın konuyu mercek altına alması sağlanmıştır. Planlı kesintilerin duyurulmasıyla ilişkin öngörülerin duyurulmasına ilişkin öngörülen bildirim yöntemlerinin çalışıp çalışmadığı test edilmiş. Çünkü bazı firmaların bu bildirimlerin yapmadığı gözlemlenmiştir. Ve uyarıyla bunun düzeltilmesi sağlanmıştır. Verilerin günlük olarak depolanmasıyla ilgili özellikle genel seçimlerin yapıldığı 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde enerji kesintisi olup olmadığı bilgisi kamuoyuna açık hale getirilmiştir." şeklinde konuştu.

Kayıp kaçak bedelleriyle ilgili de açıklama yapan Yanılmaz, şöyle konuştu: "Tüketici kamuoyunu en fazla rahatsız eden konu, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelidir. Özellikle seçimlerden önceki yasama döneminde çok fazla gündeme geldi. O dönem kayıp kaçak bedelinin yasalaşması kapsayan bir yasa tasarısı meclise sunulmuştu. O dönemki yasama sürecinin bitmesiyle kadük hale gelmişti. Şuan ki durumunu bilmiyoruz. Fakat kayıp kaçağın şuanda faturalarda görünmediği ama diğer kalemler içerisinde bir bütün olarak yine faturalara yansıdığını biliyoruz. Bu projeyle kayıp ve kaçağın yoğun olduğu bölgelerde elektrik kesintisinin en az düzeyde gerçekleştiği şeklinde çok dikkat çekici bir sonuç üretilmiştir."

"ELEKTRİK KESİNTİSİ KASIM AYINDA EN YÜKSEK SEVİYESİNİ BULDU"

Yanılmaz, "Elektrik kesintisi Kasım ayında en yüksek seviyesini buldu. Elektrik kesim endeksi Kasım ayından sonra yaklaşık 72 binden 60 bin saate düştü. Fakat Ocak ayı itibariyle yüzde 40'a varan bir düşüş yani 35 bin saate düştü. Bu keskin düşüşü iyi niyetle yorumlarsak, bu planlı kesintiler amacına ulaştı. Firmalar yatırımlarını yaptılar. Tesislerini yenilediler. Altyapılarını hallettiler. Artık daha az kesinti yapıyorlar. Bu aslında bizim istediğimiz. Fakat Ocak ayında elektrik fiyatlarına gelen zamla eş zamanlı olarak kesintilerin düşmüş olması bizim için dikkat çekici bir sonuç. Ocak ayı itibariyle elektrik fiyatlarına yüzde 6.8'lik bir zam gerçekleşti. Bunun neticesinde Ocak ve Şubat aylarında elektrik kesintisi oldukça düştü." ifadesini kullandı.

"PLANSIZ KESİNTİYİ TAKİP EDEMİYORUZ"

Dağıtıcı firmalar tarafından plansız kesintilerin gerçekleştiği ve kendilerinin kesintileri takip edemediklerini kaydeden Yanılmaz, "Plansız kesintilere bir yönelme olmuş mudur bunu takip etmek çok zor. Bu konuda kamuoyu aydınlanmak istiyor. Gerek EPDK'dan gerekse de dağıtım firmalarından beklediğimiz şu, yatırımlarda ne tür bir ilerleme kaydedildi. Hiç olmazsa yüzdelik olarak bir oran verilsin. Ve bununla birlikte önümüzdeki planladığımız süreçte tamamını bitireceğiz şeklinde açıklansın. Biz bir şeffaflık istiyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Elektrik kesintisi yılın en düşük seviyesine indi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER