Elektronik ürün zammına tepki: Kaçağı tetikler

Bakan Zeybekçi’nin açıkladığı ithal elektronik ürünlere gelen ek vergiye tüketici dernekleri tepki gösterdi.

Elektronik ürün zammına tepki: Kaçağı tetikler

Aylardır beklenen ancak seçimlerden sonra açıklanan ithal elektronik ürünlere ek vergi, tüketici derneklerinden tepki aldı. Tüketici dernekleri vergilerin zaten yüksek olduğunu belirterek, gelecek olan zamlarla birlikte vatandaşın yurtdışından vergisiz eşya getirme yoluna yöneleceğinin altını çizdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi önceki gün, "Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor" sözleriyle vergi zammını duyurdu ve “Buna vergi değil koruma diyelim. İçerideki üretimi teşvik eden bir uygulama” savunmasını yaptı. 

 Yük, yine tüketicinin omzunda
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, hükümetin kolaycılığa kaçarak yükü vatandaşın omzuna yüklediğini belirtti. Yerli üretime destek için vergi getirilmesinin yanlış olduğunu belirten Ağaoğlu, “Yerli üreticinin kamusal yükümlülükleri hafifletilerek rekabet imkânı arttırılabilir. Ancak hükümet tüm yükü vatandaşa yüklüyor. Bu, kolaycılıktır” dedi. Türkiye'de elektronik ürünlerin zaten çok pahalıya satıldığının altını da çizen Ağaoğlu, “Tüketicinin bütçesini iyice zorlayacaklar. Ayrıca enflasyon da ciddi oranda artış gösterir. Vatandaşın kaliteli haberleşme imkânını elinden alıyorlar” şeklinde konuştu. 

Kaçakçılığı körükler”
Bu tür zorlama önlemlerin kayıtdışını teşvik edeceğinin altını çizen Ağaoğlu, “Son gelen ek vergi zammı bilhassa kaçak telefon girişini körükleyecektir. Vatandaş yüksek vergiden kaçmak için elektronik ürünleri yurtdışından getirttirecek ve kayıtdışı ekonomi de büyüyecektir. Bu durum tüketicileri mağdur edecek birçok duruma kapı açacak. IMEI numarası kopyalayarak kaçak telefonları yurtiçinde kullanıyorlar. Bu, haberi olmadan telefonunun IMEI'si kopyalanan binlerce tüketiciyi mağdur ediyor” dedi. Ağaoğlu ayrıca, ‘kaçak telefon kaydı yapılır' diyen bazı merdivenaltı telefonculara karşı da vatandaşı uyardı. Bu tür kayıtların bir süre sonra devre dışı kaldığını ve verilecek paranın çöpe gideceğini hatırlattı.  

Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Elektronik ürün zammına tepki: Kaçağı tetikler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER