Elvan: (Rus uçağı) Direktifi veren hükümettir, sorumluluğu başbakanımıza aittir


Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili, "Angajman kuralları başbakanın direktifiyle verilir. Angajman kurallarında Genelkurmay Başkanlığı veya Hava Kuvvetleri Komutanı kendi kararını alarak böyle bir uygulamayı yapamaz. Bu direktifi verecek olan ve veren seçilmiş hükümettir. Bunun sorumluluğu da elbette ki hükümetimize ve başbakanımıza aittir. Kurumlar seçilmiş hükümetin emrindedir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükümet programını görüşmek üzere toplandı. TBMM Genel Kurulu'nu açan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Diyarbakır'da yaşanan saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve şehit olan polise Allah'tan rahmet diledi. Genel Kurul'da katip üyelikleri AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi yaptı.

Program üzerine hükümet adına Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan konuştu.

Geçtiğimiz salı günü Hatay'ın Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden ve düşürülen Rus uçağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Elvan, "İhlali yapan uçak 5 dakikada 10 defa uyarılmış, sonuç alınamayınca daha evvelce defalarca ilan ettiğimiz üzere uluslararası angajman kuralları çerçevesinde F-16'larımız tarafından müdahale edilmiştir." dedi.

Türkiye'nin hava sahasının ihlali konusunda hassasiyetini defalarca açıkladığını ve uyarılarda bulunduğunu ifade eden Elvan, "Buna rağmen kara ya da hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa, ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hem hakkımız hem görevimizdir. Yıllardır ileri düzeyde işbirliği içinde olduğumuz dostumuz, komşumuz Rusya ile münasebetimizin bu hale gelmesini elbette arzu etmezdik. Ancak bu konudaki tutumumuz nettir. Angajman kuralı, vatan savunmasının ve güvenliğinin bir gereğidir. Başbakanımız, angajman kurallarının her ülke için geçerli olduğunu belirterek sınır güvenliği konusunda Türkiye'nin tavrını en açık ve anlaşılır şekilde dile getirmiştir." diye konuştu.

Türkiye'nin, olaya hamasi duygularla yaklaşmadığını ve bu süreçte krizin tırmanmasını engelleyecek adımları atarak olayı kontrol altına almaya çalıştığını anlatan Elvan, "Ama burada biraz önce İlhan kesici tarafından başbakanımıza yönelik bazı ifadelerde bulunuldu. Kesici, özellikle talimatın, direktifin başbakan tarafından verilmemesi gerektiğini ifade etti. Angajman kuralları başbakanın direktifiyle verilir. Bunu bilmemiz gerekiyor. Başbakanın direktifiyle verilir. Angajman kurallarında Genelkurmay Başkanlığı veya Hava Kuvvetleri Komutanı kendi kararını alarak böyle bir uygulamayı yapamaz. Bu direktifi verecek olan ve veren seçilmiş hükümettir. Bunun sorumluluğu da elbetteki hükümetimize ve başbakanımıza aittir. Kurumlar seçilmiş hükümetin emrindedir. Bunu size hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı.

Sınır ihlalinde olan uçağın Hatay'dan geçtiğini kaydeden Elvan, "Herhalde şunu da söylemeliyim; siz iktidarda olsaydınız, anlaşılan sınır ihlaline izin verecektiniz. Ben buradan bunu anlıyorum. Kesici, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bahsetmiştir. Hatay, Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün bize emanetidir. Korumaya, kollamaya devam edeceğiz. Sınır ihlali yapılması halinde gereğini yine yapacağız." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Elvan: (Rus uçağı) Direktifi veren hükümettir, sorumluluğu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER