Emekli, krizi çalışan vatandaştan önce hissetti

Emeklinin maaşı her geçen yıl erirken, en çok krizin baş gösterdiği 2013'te kayıp yaşadı.

Emekli, krizi çalışan vatandaştan önce hissetti

Sosyal Güvenlik Reformu’yla emekli maaşlarının hesaplanma sistemi sil baştan düzenlenmişti. Reform sonrası emekli olanlara, ‘komik’ denecek maaşlar bağlanıyor. Daha önce emekli aylıklarındaki refah payı olarak ifade edilen pay yüzde 100’den yüzde 30’a düşürüldü. Maaş bağlama oranı da her yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirildi.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun emekli maaşları üzerindeki olumsuz etkisi giderek artıyor. Reform sonrası düşmeye başlayan emekli aylıkları 403 liraya kadar indi. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 3.925 gün ile emekli olan vatandaşa 403 TL maaş bağlandı.

EMEKLİNİN REFAH PAYI YÜZDE 100'DEN YÜZDE 30'A DÜŞÜRÜLDÜ

Reformla emekli maaşlarının hesaplanmasına ilişkin sistem sil baştan düzenlenmişti. Maaş bağlama oranları düşürülerek emekliye daha az aylık ödenmesi hedefleniyordu. Maaş bağlama oranlarının düşürülmesinin etkisi giderek büyüyor. Yeni emekli olanların maaşlarında önemli düşüş yaşanıyor. Pek çok alanda önemli düzenleme getiren Sosyal Güvenlik Reformu, emekli maaşlarında büyük haksızlıklara kapı araladı. Reform ile maaş bağlama oranları düşürülürken emeklinin büyümeden aldığı pay da azaltıldı. Daha önce emekli aylıklarına refah payı olarak ifade edilen büyümeden yüzde 100 oranında pay verilirken 2008 yılında çıkartılan reform ile bu oran yüzde 30’a düşürüldü. Maaş bağlama oranı da her yıl için yüzde 2,5’tan yüzde 2’ye indirildi.

2008'DE 900 TL, 2013'TE 403 TL

Bu değişiklikler reform sonrası emekli olanlara, ‘komik’ denecek emekli maaşları bağlanıyor. 2008 yılından önce emekli olanlar en düşük 900 TL civarında maaş alırken reform sonrası emekli olanların maaşı düşüyor. Bu düşüş, gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor. 1 Kasım 2013’te Emekli Maaşı talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuran vatandaşa, bir ay sonra 403 TL maaş bağlandı. Bu yıl başındaki zamla emekli maaşı 421 TL’ye yükseldi. 2000 sonrası emekli olanlara intibak da uygulanmadığı için yeni emeklilerle eski emekliler arasındaki maaş farkı büyüyor.

2010'DA 725 LİRAYDI 2013'TE 403 LİRAYA KADAR GERİLEDİ

Reform sonrası dönemde yıllar itibarıyla bakıldığında 2010’da en düşük 725 olarak bağlanan emekli maaşı, 2011 yılında 695 TL’ye indi. Bu rakam 2012 için 639 lira idi. 2013’te ise düşüş daha büyük oldu ve emekli maaşı 403 TL’ye kadar geriledi. Asgari ücretli bir işçi için yaklaşık 315 TL SSK primi ödendiği dikkate alındığında bağlanan maaşın yetersizliği daha net ortaya çıkıyor.

ÇALIŞANLARIN ÇOĞU ASGARİ ÜCRETTEN SİGORTALANIYOR

Reform ile birlikte düşük prim ödeyenlerin emekli maaşları çalıştıkça da düşmeye başladı. 2008’den sonra asgari ücret veya asgari ücrete yakın ücretle adına prim ödenenlerin alacağı emekli aylığı gün geçtikçe azalıyor. Türkiye’de çalışanların önemli bir bölümünün asgari ücret üzerinden sigortalı gösterildiği dikkate alındığında çalışanların önemli bir bölümünün maaşında düşüş getiriyor. Bu düşüşü engelleyebilmek için yüksek prim gösterilmesi gerekiyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Emekli, krizi çalışan vatandaştan önce hissetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER