Emisyon skandalı, Volswagen'in pazar payını eritiyor


Avrupa Birliği'nde (AB) 29 aydır yeni araç satışlarının sayıları sürekli artıyor. Fakat adı son zamanlarda emisyon skandalı ile anılan Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) Avrupa'da pazar payını kaybediyor.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) en son açıkladığı geçici rakamlara göre Ocak ayında Fiat Chrysler, Ford ve Opel gibi otomotiv şirketleri çift haneli satış rakamlarına ulaşırken, VW araçlarına olan talep yaklaşık yüzde 4 civarında geriledi. Audi, Skoda ve Porsche gibi diğer markları da bünyesinde bulunduran VW Grubunun satış rakamları ise toplamda ancak yüzde 0,8 civarında arttı.

Geçen sene Avrupa'da her dört araçtan birini üreten VW'nin pazar payı yüzde 1,5 civarında azalarak, yüzde 24'e kadar geriledi. VW emisyon skandalından en çok etkilenen İspanya merkezli Seat markası oldu oldu. İspanya'da yeni otomobil satışları yüzde 12 seviyesinde artarken, Seat'ın satışları yüzde 9 oranında geriledi. Fransız araba şirketi Renault'un da geçen ay egzoz testini geçememesi, satış rakamlarına yansıdı.

Buna göre, Renault'ın ocak ayındaki satış rakamları sadece yüzde 0,7 oranında arttı. Öte yandan, rakip Peugeot Citroen'un satışları ise yüzde 3,9 seviyesinde yükseldi.

ARAÇ SATIŞLARI EN ÇOK İRLANDA'DA, EN AZ HOLLANDA'DA ARTTI

ACEA'nın değerlendirmesine göre AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkelerinde Ocak ayında satış rakamı yüzde 6,2 artarak 1 milyon 61 bin 150'ye yükseldi. Söz konusu rakam 2015 yılının Ocak ayında 999 bin 195 adet olarak kayda geçmişti. Bu senenin ilk ayından geçen yılın aynı dönemine göre araç satışlarının en çok arttığı ülkeler sırasıyla yüzde 33,6 ile İrlanda, yüzde 19,7 ile Slovakya ve yüzde 17,4 ile İtalya oldu.

Ekonomik göstergenin önemli bir parçası olan yeni araç satışları Fransa'da yüzde 3,9, Almanya'da 3,3 ve İngiltere'de yüzde 2,9 oranında arttı. Fransa'da 138 bin 400, Almanya'da 218 bin 365 ve İngiltere'de 169 bin 678 adet otomobil satıldı.

AB ülkelerinde araç satışlarında en fazla düşüş sırasıyla yüzde 14,4 ile Hollanda'da, yüzde 6,3 ile Belçika'da ve yüzde 5,1 ile Letonya'da görüldü. Daralma yaşanan ülkeler arasında Yunanistan ile Hırvatistan da bulunuyor. Hollanda'da 40 bin 776, Belçika'da 44 bin 326, Letonya'da bin 89 otomobil satıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Emisyon skandalı, Volswagen'in pazar payını eritiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER