Arap mimarisi Osmanlı mimarisiyle buluşuyor

Sia & Moore Mimarlık’ın sahibi Banu Altay, Kuzey Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Türkmenistan’da malikaneler yapıyor ve Arap mimarisini Osmanlı mimarisiyle buluşturuyor'

Arap mimarisi Osmanlı mimarisiyle buluşuyor

Sia & Moore Mimarlık’ın sahibi Banu Altay, bölgenin bir kadına gösterdiği olumsuz çalışma şartlarına rağmen Kuzey Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Türkmenistan’da malikaneler yapıyor. Arap mimarisini Osmanlı mimarisiyle buluşturuyor. 1974 Soma doğumlu Mimar Banu Altay, farklı sektörler ve firmalarla çalışarak edindiği bilgi birikimiyle 2009’da Sia & Moore Mimarlık Dekorasyon firmasını kurdu. Osmanlıca bolluk bereket anlamına gelen Sia kelimesine Moore kelimesini de ekleyerek, fazlasını vaat etmeyi hedefleyen Altay, girişimci bir kadın olarak diktatör rejimde iş yapma cesareti gösterdi.

Boğaziçi Yalısı’yla uluslararası ödül kazandı

Katar’ın incisi olarak adlandırılan Doha Pearl bölgesinde farklı mimari ve dekorasyona sahip konut ve ofis projeleriyle tanınan Sia&Moore, yurt dışındaki iş hacminin büyümesi ile geçtiğimiz Aralık ayında, Dubai’de ofis açtı.2013 yılında, Sinpaş Bosphorus City Projesi dahilinde 600 m² alana sahip, 3 katlı  Boğaziçi Yalısı’nın iç mekan konsept tasarımıyla International Property Awards 2013’de  Highly Commended Interior Design Private Residence ödülünü kazandı.

Türkmenistan pazarını iyi tanıyor

Türk müteahhitlik sektörü, bu yıl Türkmenistan’da 10 milyar dolardan fazla iş alarak rekor kırdı. Türkmen yönetimi, ülkesindeki stratejik açıdan önemli olan projelerin yapımında Türk şirketlerine güveniyor. Türk müteahhitleri, dünyanın en büyük 10 havaalanı arasında girecek Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ı Orta Asya'da lojistik üssü konumuna getirecek Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı gibi projeleri üstlendi. Ayrıca, 2013 yılı Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri açısından da verimli bir yıl oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra birçok bakan Türkmenistan'ı ziyaret etti. Mustafa Sandal, Murat Boz, Bengü ve Gülşen gibi sanatçılar Türkmenistan'da konserler verdi.  Bölgeyi ve alışkanlıklarını iyi bilen Sia&Moore ekibi, Türkmenistan’da birçok projeyi hayata geçirdi.

İlk projesi Kaddafi Ailesi’nin konutları

Pazara giremeyen nice büyük Türk firmalarına kıyasla, bölgenin bir kadına gösterdiği tüm olumsuz çalışma şartlarına rağmen Beydağı-Sirte ve Bingazi şehirlerinde Muammer Kaddafi’ye ait toplam 14 villanın mimari ve iç mimari tasarımlarını yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Türkmenistan’da lüks konutlar, malikaneler, oteller, ticari yapılar ve spor komplekslerinde uzmanlaşan Banu Altay, Kuzey Irak’ta, Erbil ve Süleymaniye’de ‘cesaretle’ çalışmayı sürdürdü.
Dünya genelinde farklı disiplinlerle çalışan, tasarım, mimarlık ve dekorasyon uygulamalarıyla çok sayıda üst düzey şirkete ve özel kişilere hizmet veren; anahtar teslim büyük projelere başarı ile imza atan Sia & Moore, 2013’te 1 trilyonluk ciroyu yakaladı.İstanbul’daki ofiste 9’u kadın olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan ekibin sayısı, proje uygulama süreçlerinde tüm ahşap üretimi, hareketli mobilya, aydınlatma ve ev tekstili imalatlarını kendi bünyesinde bulundurduğu için 100’ün üzerine çıkıyor. 

Cumhurbaşkanlarının konutlarında imzası var

Birçok ülke cumhurbaşkanlarının özel konutlarının yanı sıra farklı projeler içerisinde cumhurbaşkanlarının kullanacakları özel VIP alanlarının tasarımlarını yapan şirket, özellikle Polimeks firmasının Türkmenistan’da yaptığı projelerin iç mekan tasarımlarında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Kurbankulu Verdimuhammedov’un kullanacağı sosyal mekanların tasarımları ve Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı Aliyev Ailesi’ne ait yazlık konut tasarımı tamamlanmış projelerden bazıları...

Televizyon Kulesi ve Veledrom’un iç mekanlarını tasarladı 

Neoklasik ile Eklektik tarzın kombinasyonuyla Arap mimarisini, Osmanlı mimarisiyle buluşturan Banu Altay, isteklerin, coğrafi bölge ve kültüre göre değişiklik gösterdiğini söylüyor. Altay; “2012 yılında Türkmenistan Aşgabat’da, yaklaşık 1 milyon m² toplam inşaat alanı olan Olimpiyat Köyü projesi kapsamında yer alan, 6000 kişilik kapalı bisiklet arenası Olimpiyat Kompleksi Veledrom Binası iç mekan tasarımlarını tamamladık. Söz konusu proje, dünyanın en büyük kapalı alandaki veledromudur. Türkiye'de veledrom (pist bisikleti yarışlarının yapıldığı spor tesisi) bulunmazken, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bir Türk şirketi tarafından inşa edilmesi ve iç mekanlarının Sia&Moore tarafından tasarlanması gurur veriyor.” diyor. 

Banu Altay; “Türkmenistan Aşgabat’da, 211 metre yüksekliğinde Televizyon Kulesi iç mekan tasarımlarını yaptık. 3.240 m² büyüklüğündeki yıldız formu ile Dünyada mimarlık alanında en büyük yıldız olması sebebiyle Guinnes rekorlar kitabına girdi. 2012 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri kapsamında verilen ‘Kamusal Mimari’ kategorisinde Avrupa’nın en iyisi seçildi.İşleri bilgisayar ortamında 3 boyutlu hale getirerek, tasarım aşamasındaki projenin bitmiş halini gösterebiliyor, içinde ve dışında dolaştırıyoruz. Katar Emiri El Tani Ailesi’ne ait malikanelerin ve sarayların, mimari ve iç mimari tasarımlarını tamamladık; uygulamaya geçtik. Yine Katar’da bir ofis projesinde yer alan yaklaşık 50 bin adet swarovski taşla, tamamen el işçiliği ile işlenmiş panoramik Katar sülieti de dikkat çeken bir işimiz oldu.”



<< Önceki Haber Arap mimarisi Osmanlı mimarisiyle buluşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER