Dumanyaka: Eylül eyında satışlar hareketlenecek

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2014’ün ilk sekiz ayının seçim gündemi ile geçtiğini ve gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti.

Dumanyaka: Eylül eyında satışlar hareketlenecek

 Dumankaya,”seçim dönemini geride bırakan yatırımcının, Eylül'den itibaren satışları hareketlendirmesini bekliyoruz.” Dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satışları istatistikleri verilerine göre Temmuz ayında toplam konut satışları yüzde 20,2 düşüşle 85,101 adet olurken, Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 9,7 gerileyerek 609,877 adet olarak gerçekleşti. Konu ile ilgili açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 2014’ün ilk sekiz ayının seçim gündemi ile geçtiğini ve seçim dönemlerindeki belirsiz siyasi ortamın ister istemez gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti. 

Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye yakın coğrafyalardaki olayların düşen satışlarda etkisi olmuş olabilir. Merkez Bankası kararı ile faizler düştü ve yüzde 1’in altına indi. Buna rağmen satışlar düşüyor. Kısa vadede bazı segmentlerde fazla arz olduğunu düşünüyorum. Yanı sıra 2013 yılının son aylarından bu yana Türkiye bir seçim döneminden geçmekteydi. Seçim dönemlerindeki belirsiz siyasi atmosfer yatırımcının planlarını etkilemesine sebep oluyor.” Diye konuştu.
Dumankaya, “Hal böyle olunca da bu durumdan gayrimenkul sektörü de etkileniyor. Fakat bu konjonktürel durumun son evresine geldiğimiz kanaatindeyim. Ramazan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında satışlarımızın arttığını gözlemledik. Ülke gündemini uzunca bir süredir meşgul eden seçimlerin geride kalması ile siyasi belirsizlik yerini istikrara ve güvene bırakıyor.  Bu şartlar altında biz, seçim dönemini geride bırakan yatırımcının, Eylül'den itibaren satışları hareketlendirmesini bekliyoruz.” Dedi.

Yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış ile iç satışlardaki düşüşü kompanse ettiklerini belirten Uğur Dumankaya, TÜİK verilerinde Ocak-Temmuz döneminde yabancıya gerçekleştirilen satışlardaki yüzde 57’lik artış ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “TÜİK verilerine göre Temmuz ayında yabancılara yapılan satışlar yüzde 32’lik bir artış göstermiş, Ocak-Temmuz dönemini baz aldığımızda bu oran yüzde 57’lere çıkıyor. Dumankaya İnşaat olarak yabancıya satış oranlarımızdaki artış ile iç satışlardaki düşüşü yumuşattığımıza inanıyorum.”


<< Önceki Haber Dumanyaka: Eylül eyında satışlar hareketlenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER