Emniyet’in eğitim seviyesi düşürülüyor

İçişleri Bakanlığı, 2 bin 250’si erkek, 250’si bayan olmak üzere toplam 2 bin 500 polis alımı için düğmeye bastı. Son yıllarda üniversite mezunlarının tercih edilmesine rağmen, bu kez lise ve dengi okul mezunu olma şartı dikkat çekti.

Emniyet’in eğitim seviyesi düşürülüyor

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde büyük tasfiyeler yapıldı. Aralarında istihbarat, terörle mücadele ve organize polislerinin de bulunduğu 20 bine yakın emniyet personeli görevden alındı. Görevden alınanlar hakkında soruşturmalar açıldı. Mart 2014’te yürürlüğe giren İç Güvenlik Kanunu’yla da 3 emniyet mensubu emekli edildi. Emeklilik hakkını kazanamayan binlerce personel ise pasif görevlere alındı.

İçişleri Bakanlığı, elindeki uzman polislerin yerine yeni polis almak için çalışma başlattı. Bakanlık, 2 bin 250’si erkek 250’si de bayan olmak üzere 2 bin 500 polis alacağını açıkladı. Aranan şartlar arasında lise ve dengi okul mezunu ile henüz lise 4. sınıfta okuyanlara başvuruda hakkı tanınması dikkat çekti. Ayrıca adayların 2016 yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin herhangi birinden (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6) en az 270.000 ham taban puan almış olma zorunluğu da bulunuyor. Şehit yakını adaylardan ise 150.000 ham puan şartı aranıyor.

Parti polisi arıyorlar
Emekli bir emniyet mensubu, üniversite mezunları yerine lise mezunu gençlerin teşkilata dahil edilmesinin yanlış bir karar olduğunu söylüyor. Son dönemde emniyetteki üniversite mezunu personel sayısının yüzde 70/80 düzeyine ulaştığını aktaran kaynaklar, “Bu oran bilinçli olarak düşürülmeye çalışılıyor. Lisans düzeyi polise ihtiyaç varken lise mezunu gençlerin alımının yapılması anlaşılmaz bir durum. Ancak alımlardaki temel anlayışın parti polis teşkilatı kurmak olduğu anlaşılıyor. Başka türlü bir gaye söz konusu olamaz.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Adaylara sözlü mülakat
İçişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgilere göre, YGS sınav sonuçları tek başına yeterli olmayacak. Yeterlilik kabulü olan adaylar, Polis Akademi Başkanlığı ve EGM Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri tarafından sözlü mülakata tabii tutulacak. Kendisi ya da ailesinden herhangi bir bireyin bir cemaatla irtibatının tespit edilmesi halinde sınav sonuçlarına bakılmaksızın hemen elenecek.

<< Önceki Haber Emniyet’in eğitim seviyesi düşürülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER