En yaşlı üye başkanlığında toplanan RTÜK, 268 karar aldı


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), başkanlık seçimi için toplandığı 22 Temmuz'dan bu yana 268 karar aldı. Yine 22 Temmuz'dan bu yana yayın içeriklerine ilişkin uzman görüşlerinden oluşan 118 uzman raporu değerlendiren RTÜK, 116'sı hakkında müeyyide uygulanmasına karar verildi. RTÜK ayrıca, izinsiz yayın yapan 18 kuruluş hakkında da suç duyurusunda bulundu.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada boş bulunan üyelikleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 14 Temmuz 2015'teki oturumda seçim yapıldığı ve seçilen üst kurul üyeleri 21 Temmuz 2015'te göreve başladığı hatırlatıldı. Üst kurulun başkanlık seçim gündemi ile ilk olarak 22 Temmuz'da Ali Fırtına başkanlığında toplanıldığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bugüne kadar yapılan toplantılarda da durum değişmemiş, hiçbir aday yeterli oyu sağlayamadığından başkanlık seçimi sonuçlandırılamamıştır. Bu durum kurumsal faaliyetlerin yürütülmesi açısından herhangi bir aksaklık yaratmamakta, Üst Kurul 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 36. maddesi kapsamında Üst Kurul Üyesi Arif Fırtına'nın başkanlığında çalışmalarını sürdürmektedir. Bu bağlamda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, yeni seçilen Üst Kurul üyelerinin göreve başladıkları 21 Temmuz 2015 tarihinden bugüne kadar en yaşlı üye sıfatıyla Arif Fırtına başkanlığında beş toplantı yapmış ve bu toplantılarda toplam 268 karar almıştır. Yayın içeriklerine ilişkin uzman görüşlerinden oluşan 118 uzman raporu değerlendirilmiş ve 116'sı hakkında Üst Kurul tarafından müeyyide uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşların kamu spotu başvuruları değerlendirilmiş ve 17 kamu spotunun radyo ve televizyonlarda yayınlanması yönünde tavsiye kararı alınmıştır."

18 KURULUŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi: "Aynı dönem içerisinde uydu ortamından izinsiz televizyon yayınları ilettiği tespit edilen dijital platform ve uydu altyapı işletmelerinin uyarılmasına karar verilmiştir. Üst Kurul tarafından yapılan uyarıya rağmen, izinsiz yayınların iletimini durdurmadıkları takdirde, bu kuruluşların yayın iletim yetkileri iptal edilecektir.

Öte yandan Uydu ve Kablolu Yayın Yönetmeliklerindeki yayın tekniklerine ilişkin değişiklik kapsamında; SD (Standart Çözünürlüklü) ve/veya HD (Yüksek Çözünürlüklü) yayın yapan kuruluşların başvurularıyla ilgili işlemler devam etmektedir. Ayrıca medya hizmet sağlayıcılarının yayın türü, logo veya çağrı işareti değişikliklerine ilişkin talepleri değerlendirilmektedir.

Üst Kurul'ca tahakkuk ettirilmiş olan kanal/frekans yıllık kullanım ücretini ödemediği tespit edilen kuruluşlar uyarılmakta, uyarılara rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen kuruluşlar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.

Aynı dönem içerisinde Üst Kurul'a, uydu ortamından televizyon yayını yapmak üzere başvuran 5 yayın kuruluşuna Uydu Televizyon Yayın Lisansı (U-TV SD) verilirken, uydu ortamından televizyon yayın lisansı sona eren ve lisans yenileme talebinde bulunan 5 kuruluşun lisansı ile kablolu televizyon yayın lisansı ve kablolu radyo yayın süresi sona eren birer kuruluşun yayın lisansları da yenilenmiştir.

Ayrıca izinsiz yayın yapan 18 kuruluş hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştur."
CİHAN
<< Önceki Haber En yaşlı üye başkanlığında toplanan RTÜK, 268 karar aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER