Endonezya, Avustralya'dan aldığı canlı hayvan sayısını azalttı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 14 2015
Endonezya Avustralya'dan ithal ettiği canlı hayvan sayısını büyük oranda azalttı. Karar Avustralyalı canlı hayvan yetiştiricilerinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Endonezya hükümetinin yeni kararına göre bir önceki dönemde Avustralya için 250 bin olan canlı hayvan kotası, bu dönemde 50 bine düşürüldü.
Endonezya Avustralya'dan ithal ettiği canlı hayvan sayısını büyük oranda azalttı. Karar Avustralyalı canlı hayvan yetiştiricilerinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Endonezya hükümetinin yeni kararına göre bir önceki dönemde Avustralya için 250 bin olan canlı hayvan kotası, bu dönemde 50 bine düşürüldü.

Endonezya her yıl Avustralya'dan yüzbinlerce canlı hayvan ithal ediyor. Endonezya'ya yapılan canlı hayvan ihracatı, Avustralyalı canlı hayvan ürütecileri için önemli bir gelir kaynağı teşkil ediyor.

Karar, Avustralyalı yetkililer tarafından sürpriz olarak karşılandı. Avustralya Canlı Hayvan İhracatçıları Konseyi Başkanı Alison Penfold, "50 bin canlı hayvan ihracı, beklentilerimizin altında çok az bir sayı. Bu durumu idare etmek ve yakın bir gelecekte bu sayının artmasını beklemek zorundayız." dedi.

Avustralya Tarım Bakanı Barnaby Joyce'un ofisinden yapılan açıklamada, "Endonezya'nın aldığı karara saygılıyız. Ancak hayal kırıklığına uğradık." denildi.

İhracatçılar kota azaltma kararının nedenini bilemediklerini; ancak politik bir neden olduğunu zannetmediklerini belirtirken, muhalefetteki İşçi Partisi kararı, hükümetin Endonezya ile olan ilişkileri iyi yönetememesine bağladı. İşçi Partisi'nin Tarım ve Ziraat konularındaki sözcüsü Joel Fitzgibbon ABC Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Endonezya'nın Avustralya'dan aldığı canlı hayvan sayısı gibi konularda iki ülke arasındaki ilişkiler elbette ki etkili olmaktadır." ifadesini kullandı.

Endonezya'nın canlı hayvan kotasını düşürme kararında birden fazla etkenin rol oynadığını belirten Fitzgibbon, "İnsanlar kota azalması kararında çeşitli etkenlerin olduğunu düşünüyor. Biz ülkeler arasındaki ilişkiler yanı sıra, Endonezya'nın canlı hayvan üretiminde kendine yeterli olmaya da gayret ettiği kanaatindeyiz." dedi.

Uzmanlar yakın dönemde, Endonezya'da uyuşturcu kaçakçılığı nedeniyle iki Avustralyalının idam edilmesi sonrasında iki ülke ilişkilerinin gerginleştiğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz ay, Avustraly

Bu haberler de ilginizi çekebilir