'Engelli sorunlarını valiye iletmek istiyoruz ama valiliğin engelli rampası yok'


Artvin'de engelliler sorunlarını valiliğe iletmek istediklerini, ancak engelli rampası olmadığı için nasıl gideceklerini bilemediklerini söyledi.

Artvin'de engelliler, Dünya Engelliler Günü'nde farkındalık oluşturmak için bir araya gelip yemek yedi, türküler söyledi, becerilerini sergiledi beraberce eğlendi.
Engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün kutlanacak bir gün olmadığından farkındalık oluşturmak için bir araya geldiklerini belirtti. Yaşadıkları sorunlardan bahseden engelliler, yetkililerden bu özel günde yapmasını istedikleri problemleri de paylaştı.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yapan Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık günü aslında. Biz kendimizin farkındayız, birilerinin bizi farkında olması için 365 günde bir gün, bugün bir aradayız. Yine Derneğimizin Artvin Kadın Girişimciler Kooperatifi'nde şu anda çok nezih bir yemek yiyoruz. Ve engelli ailelerimizle bir aradayız, engelli çocuklarımızla. Gerçekten müzikleri kendileri yapıyorlar. Bu çocuklarımıza fırsat verilince neler yapabileceklerini burada ben görüyorum ve inanıyorum çok güzel yerlere gelecek." dedi.

Sorunlarının dağ gibi olduğunu belirten Ersöz, sözlerine şöyle devam etti: "Artvin'de engelli olmak duvarda yaşamak gibi çok zor ve bu zor coğrafyada yaşama tutunmak imkansız ama buna rağmen sevgiyle anneleri kucakladıkları için o çocuklar yaşama tutunmuşturlar, yaşama küsmemişler. Tek farkları her şekilde eşit oluyorlar ama tek farkları engelli olmaları. Engelli olmak kimse istemez ama engelleri aşmak için de hayatta çözümsüzlük diye bir şey yok, bir ölüme çözüm yok, her şeyin çözümü var."

Programda beraber yemek yenirken, bazı engelliler saz çalarak, şarkılar söyledi. Bazı engelliler illüzyon gösterisi yaptı. Engelliler yaşadıkları sorunları da paylaşırken yetkililerden daha da duyarlı olmalarını istedi. Artvin Valiliğine giderek taleplerini iletmeyi istediklerini kaydeden engelliler, valiye çıkabilmeleri için engellilerin çıkabileceği yol olması gerektiğini dile getirdi.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Temel Göktürk, Artvin'de engelli olmanın çok zor olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Engellinin şu anda gezeceği Artvin'de kaldırımlar yok, en basit sorun. Engellinin toplu taşıma aracı yok. Yani minübüslerin hangisine binebiliriz. Ben de ortopedi engelliyim. Engelliler için yapılan rampalar var. Hangisini çıkacak güce sahipsiniz. Gelin beraber Artvin'i dolaşalım. Hiçbir tanesine çıkamazsınız. Bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin yaşlılara, engellilere yaptığı hizmetle beraber ölçülebilir. Toplum içerisinde engelli dışlanabiliyor. Toplum içerisinde engelli acınabiliyor. Ama bilinmesi gereken birşey var, ortopedi engelli olabiliriz, görme engelli olabiliriz, zihinsel engelli olabiliriz. Ama hiçbirimiz sevme ve sevilme engelli değiliz."

Şehir planlayıcıların planları içinde engellilerin olmadığını, üniversitelerde bile yeni başladığını belirten Göktürk, "Ama uygulama safhası boş. Valiliğe gidelim diyeceğim ama valiliğe gidemeyiz ki valiliğin de çıkacak rampası yok. Nasıl gideceğiz yani şu anda oraya çıkacak rampamız yok. Yani akıl var mantık var yani." ifadesini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Engelli sorunlarını valiye iletmek istiyoruz ama valiliğin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER