Engelli ve yaşlı hastalar hastanede akülü arabalarla taşınacak


Nevşehir Devlet Hastanesi'nde engelli ve yaşlı hastaların hastane içi ulaşımları görevli personellerin kullanacağı akülü, özel araçlarla gerçekleştirilecek.

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Ahiler Kalkınma Ajansı ile Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı kapsamında sunulan "Sağlık Hizmetlerinde V.I.P Ulaşım Projesi" hayata geçirildi. Nevşehir Devlet Hastanesi'ne gelen engelli ve yaşlı hastaların hastane içi ulaşımlarını görevli personellerin kullanacağı özel araçlarla gerçekleştirilecek.

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Muhammet Çömçe, projenin genel amacının bir başkasının yardımına ihtiyaç duyan engelli hasta ve yaşlıların hastane içinde sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Projeyle hizmet kalitesinin artırmayı, sağlık hizmetleri sunumunda model oluşturmayı, engellilere sunulacak hizmetler konusunda farkındalık oluşturmayı istediklerini kaydeden Çömçe, proje kapsamında toplam 5 adet engelli aracı alındığını söyledi.

Engelli hastaların hastane içi ulaşımları için 4 adet refakatçi kullanımlı akülü tekerlekli sandalye ve 1 adet refakatçi kullanımlı 4'lü akülü Scooter alındığını anlatan Çömçe, "Bugün 2 adet araç teslim alınarak hizmete girmiştir. Bu araçları kullanacak personelimize gerekli eğitimler verilmiştir" dedi.

Nevşehir Devlet Hastanesi'nde günlük ortalama 3 bin hastaya ayaktan sağlık hizmeti verildiğini belirten Çömçe, "Engelli hastalar Nevşehir genelinden gerek kendi imkanları, gerekse yerelde hizmet veren kamu kurumlarının (Belediye, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü) imkanları ile hastaneye ulaşım sağlamaktadır. Engelli hastalar hastaneye ulaşımları sonrasında hastane sınırlarında sağlık hizmetlerine ulaşımlarında bir başkasının yardımına ihtiyaç duymaktadır. Ancak Nevşehir Devlet Hastanesi hizmet kapasitesi her engelli hastaya refakat ve ulaşım hizmeti verme konusunda yeterli değildir. Hastalar teşhis ve tedavi amaçlı hastane içinde farklı sağlık birimlere gitmek zorunda kalmaktadır. Hastanenin büyük bir yerleşkeye sahip olması hastaların hastane içi ulaşımları konusunda ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Projenin genel hedefi, bir refakatçı personel ve bir akülü araç ile engelli hastaların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamaktır. Ülkemizde engellilerin erişilebilirliği konusu son 10 yılda gerek mevzuatlar gerekse sivil hareketlerle oluşturulmaya çalışılan farkındalık ile gündeme sık sık gelmektedir. Ancak ne mevzuat hükümleri ne de toplumda oluşturulan farkındalık engellilerin erişilebilirliği konusunda gerekli ilerlemeleri sağlamaya yeterli olmamıştır. Proje Özel Hedefi engelli erişilebilirliğinin başta sağlık hizmetleri olmak üzere yaşamın her alanında gerekli standartları yakalamasını sağlamaya katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda Nevşehir Devlet Hastanesi hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve bu hizmet kalitesinin benzer hizmetleri veren sağlık kurum ve kuruluşlarına model olması da Proje Özel Hedefleri arasında bulunmaktadır" dedi.

Çömçe, Nevşehir'in toplam 286 bin 250 nüfusa sahip olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2011 yılında yapmış olduğu Nüfus ve Konut Araştırmasına göre ise il genelinde 23 bin 350 engelli bireyin yaşadığının ortaya çıktığını kaydetti.

Sahip olduğu kapasite ile ilin en büyük sağlık kuruluşu olan Nevşehir Devlet Hastanesi'nin engelli bireylerin de en çok tercih ettiği hastane olduğunu ifade eden Çömçe, "Hastanemiz 47 bin metrekare kapalı alana sahip büyük bir sağlık yerleşkesine sahiptir. Nevşehir Devlet Hastanesi sahip olduğu imkanlar ile engelli hastalara birebir hizmet verme konusunda bir işleve sahip değildir. Gerek bu altyapının oluşturulması, gerekse bu hizmetin süreklilik kazanması bakımında proje lokomotif işlevi görecektir. Nevşehir Devlet Hastanesi günlük ortalama 3 bin hastaya ayaktan sağlık hizmeti vermektedir. Günlük ortalama 45 engelli hasta gelmekte ve sağlık hizmeti almaktadır. Proje kapsamında Toplam yılda ortalama 9 bin engelli hasta hedef grubu oluşturacaktır. Nevşehir'de yaşayan 23 bin 350 engelli birey proje ile oluşturulacak sağlık hizmetlerine ulaşım hizmetlerinden yararlanacak nihai grubu oluşturmaktadır. Ayrıca proje faaliyetlerini model olarak alacak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı olarak çalışan 700 hastane nihai gruplar içerisinde yer almaktadır. Sağlıkta V.I.P. Ulaşım Projesi, 74 bin 586,26 TL olup, finansmanı Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Engelli ve yaşlı hastalar hastanede akülü arabalarla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER