Ensarioğlu: Manisa Valisi vatandaşı kategorize edemez


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın başörtülü kadınlarla ilgili açıklamalarını eleştirdi. Ensarioğlu, "Bunun bir vali tarafından açıklanması çok yanlıştır. Eğer böyle açıklamışsa, hiçbir devlet yöneticisi vatandaşı kategorize edemez. Bu ülkede yaşayan 78 milyon insan eşittir, eşit yurttaştır, eşit haklara sahiptir. Hiç kimse bu daha makul vatandaş, bu daha itibarsız vatandaş gibi bir tanımlamayı yapamaz, hele idareciler hiç yapamaz." diye tepki gösterdi.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu kaydını yaptırdı. Ensarioğlu, kayıt işlemleri sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, "Silvan'da 11 gündür süren bir sokağa çıkma yasağı var neler söylersiniz?" sorusuna Ensarioğlu, "Maalesef daha önce Silvan'da 3 operasyon düzenlendi, bu dördüncü operasyon. Aslında Silvan'da 11 mahallenin 3'ünde planlı bir şekilde hazırlanmış birtakım şeyler bunlar. Bu defa çok daha kalabalık bir grup şeklinde girip örgütlü bir şekilde Silvan'da aslında bu görüntüler, bu ölümler bu sokağa çıkma yasakları, tank görüntüleri ile Türkiye'de aslında bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Tamamen bilinçli yani bugüne kadar 30 yıldır dağda savaşan bir örgüt bugün sokak aralarında işi ne? Bugün sivillerin arasında işi ne, çoluk çocuğun arasında işi ne? Yani çoluk çocuğun sivil insanların sokakların arasına şiddeti taşımakla neyi amaçladı. Kimse bunu sorgulamıyor. Tank helikopterin ne işi var, 11 gündür niye sokağa çıkma yasağı var, herkes bunu soruyor. Ama hiç kimse bu insanların sokak arasına niye şiddeti taşıdı, bu sivil insanların hayatını niye zora soktu, sivil ölümlere neden imkan verecek bir çatışmanın içine niye girdiler. Kendi insanına bu eziyeti niye yapıyorlar, bütün bunların hepsi Türkiye'de Suriye, Irak gibi savaş görüntüsü verebilmek. Sivil insanları sıkıntıya sokarak devlete karşı isyana zorlamak ve halkı ayaklandırmak gibi yeni bir stratejidir bu. Bu stratejiye müsaade etmeyeceğiz. 11 gün uzun bir süre, hiçbir hükümet istemez 11 günlük uzun bir süre sokağa çıkma yasağı olsun, ama sivil giyimli insanlar sivil insanların arasında hendekleri kazarak, bomba tuzaklayarak, ellerinde roketlerle dolaşarak, okulları kapatıp camilere yerleşip devletin bu operasyonları yapmasını zaten amaçlıyorlardı. Hiçbir devlet bunu oturup seyretmez. Orada bu operasyonları yapmak zorundadır. Tankların görüntüsü bizim arzu ettiğiniz görüntüler değil. Türkiye'de askeri vesayete son veren Türkiye'de askeri kışlasına çeken bir iktidarın bugün tankları sokaklara taşıması arzu ettiği bir şey olamaz. Ancak hafif zırhlı araçların bombalı tuzaklarda polis ve asker ölümlerine sebep olduğunu biliyorsunuz. Dün Silvan'da bir asker ve bir polis şehit oldu. Mecburen ağır zırhlı araçlarla o operasyonları yürütmek durumunda kalıyorsunuz. Helikopterlerle siviller zarar görmesin diye yukarıdan görüntü almak durumundasınız. Sosyal medyada helikopterlerle halkın üzerine bomba atılıyor, Suriye rejiminin yaptığı gibi bir şey yapılıyormuş gibi, asla helikopterlerden ne ateş edilmiştir ne de bomba atılmıştır. Helikopterlerden sadece görüntü alınarak operasyon yürütülmeye çalışılıyor." cevabını verdi.

AK Parti hükümetinin ilk defa Türkiye'de barışçıl yöntemlerle çözüm arayan bir parti olduğunu ifade eden Ensarioğlu, "İlk defa terörün son bulması, şiddetin son bulması için kendi insanı ile ve bu şiddetin tarafı ile müzakere ederek muhataplık seviyesine çıkararak bu işleri barışçıl yöntemlerle çözme iradesini, cesareti gösteren bir iktidardır. Ama birileri ısrarla sokak aralarına şiddeti taşıma gayreti içinde olursa devlet kamu düzenini sağlamakla mükelleftir. Bir şekilde buna müsaade etmeyecek bunlar çok daha fazla uzun sürmeyecek. Kimse kaygılanmasın." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Bölge halkının temel ihtiyaçlara ulaşmada sıkıntılar yaşandığı söyleniyor? Neler söylersiniz?" sorusu üzerine Ensarioğlu, "Bunların hepsi yaratılmak istenen algının bir parçası. Ben her gün vali beyle görüşüyorum, Silvan'da ekmek de dağıtılıyor. Gıda dağımı için de gerekli şeyler yapılıyor. Ayrıca Kaymakamlığa ulaşıp gıda ve yardım talep eden insanlara yardım yapılıyor. Oralarda yaşamak istemeyip çoluk çocuğu ile iskan sağlansın diyen insanlara gerek oradaki lojmanlara yerleştirildiler gerekse başka yerlerde kiraları ödenerek bunların iskanı da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Manisa Valisi'nin toplumda daha olumlu ve saygın bir imaja sahip olan başörtülü hanımlar sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Ensarioğlu, "Bunun bir vali tarafından açıklanması çok yanlıştır. Eğer böyle açıklamışsa, hiçbir devlet yöneticisi vatandaşı kategorize edemez. Bu ülkede yaşayan 78 milyon insan eşittir, eşit yurttaştır, eşit haklara sahiptir. Hiç kimse bu daha makul vatandaş, bu daha itibarsız vatandaş gibi bir tanımlamayı yapamaz, hele idareciler hiç yapamaz." cevabını verdi.

Öte yandan AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri ve MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da kayıtlarını yaptırdılar. CİHAN
<< Önceki Haber Ensarioğlu: Manisa Valisi vatandaşı kategorize edemez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER