Epilepsiyi zeytinyağı diyetiyle yendi

Uzun yıllar evlat sahibi olmak isteyen aile üçüncü tüp bebek denemesinde muradına erdi.

Epilepsiyi zeytinyağı diyetiyle yendi

Uzun yıllar evlat sahibi olmak isteyen aile üçüncü tüp bebek denemesinde muradına erdi. Ancak sevinçleri minik Ceren’in epilepsi nöbetleri geçirmesiyle gölgelendi. Ailenin yüzünü ‘zeytinyağlı ketojenik diyet’ tedavisi güldürdü

Bugün gazetesinden Sezen Ünüvar'ın haberine göre, Manisalı öğretmen çift İsmail ve Fadime Şen, aşklarını bir çocukla taçlandırmak istedi. Fakat 7 yıl bu hayallerine kavuşamadı. Son çare tüp bebek tedavisine başlayan çift, üçüncü denemesinde kızları minik Ceren’i kucağına aldı.

İSTEMSİZ KASILMALAR

Ancak minik Ceren’in vücudunda henüz 7,5 aylıkken istemsiz kasılmalar başladı.Başta refleks sandıkları kasılmalar tekrarlanınca bir üniversite hastanesine gitti. “Bu tip şeyler olabilir” yanıtı üzerine özel hastaneye giden ailenin, minik yavrusuna epilepsi teşhisi konuldu.

NÖBETLER ARTTI

Hemen ilaç tedavisine başlandı, fakat 2 günde bir nöbet geçiren talihsiz çocuk günde 5 kez nöbet geçirir hale geldi. Peş peşe uygulanan farklı ilaç tedavileri de işe yaramadı. Kızının sürekli uyuduğunu, hareket yeteneğini kaybettiğini anlatan İsmail Şen, “Yeni bir ilaç tedavisi verilmişti ki bir TV kanalında Behçet Uz Çocuk Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Orkide Güzel’in röportajını gördüm. Zeytinyağlı ketojenik diyetinden bahsediyordu.

İzmir’e gelip, Güzel’e Ceren’in nöbet sırasında çekilen videolarını gösterdik. Tekrar EEG çekildi, ‘Diyetle çabuk atlatır’ dedi. Ceren 9 aylıktı tedaviye başladık. İlk 15 gün çetin geçti, hatta hastaneye bile yatırdık. Sonra nöbetler kesildi. Nöbetler durunca belli bir aşamadan sonra üç ilacı da bıraktık” diye konuştu.

İLACA YANIT VERMİYORSA...

Ketojenik diyet, nöbet karşıtı ilaçlara yanıt vermeyen epilepsili çocuklara önerilen yağ oranı yüksek bir diyet türü olarak Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde uygulanıyor. Dünyada tek uygulayıcısı, Dr. Orkide Güzel.

CEREN ARTIK KOŞUP OYNUYOR

Zeytinyağlı ketojenik diyet tedavisiyle beraber kızının hızlı bir gelişim sürecine girdiğini belirten Şen, “Çok zor günler geçirdik ama
geride kaldı.Hiç tepki vermeyen kızım artık gülmeye tepki vermeye başladı. Başını bile tutamayan bir bebekti. Her ilacı bıraktığımızda önce başını tuttu, sonra oturmaya, emeklemeye, koltuklara tutunarak ileri geri gitmeye başladı.

Şimdi yürüyebiliyor, hatta koşuyor. Bizi tanımıyordu, şimdi ise konuşup bize anne baba diye sesleniyor. Şu anda her şeyi algılıyor. Normal bir bebek nasılsa şu anda bizim kızımız öyle” şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber Epilepsiyi zeytinyağı diyetiyle yendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER