Erdoğan damadına öyle bir borçlanma yetkisi verdi ki!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ekim 29 2019
Özelleştirmeden, af ve askerlikten gelen paralar bitti. MB’nin parası yetmeyince iktidar çarkı döndürebilmek için gelecek yıl net 256 milyar liralık rekor borçlanma yapacak. Bu yıl ilk kez Hazine'ye kanun teklifi ile ilave borçlanma yetkisi tanındı. Hazine, Cumhurbaşkanı kararıyla 2020 yılında 70 milyar liralık iç veya dış borçlanma yapabilecek.
Ekonomide uzun süredir yaşanan krizin bir türlü çözülememesi ve kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin artan mali yükü Hazine'ye bugüne kadar hiç olmadığı kadar olağanüstü boyutlarda borçlanma yaptıracak.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre gelecek yıl ilk kez bütçe dışında bir kanundan alınan yetkiyle 70 milyar liralık ilave borçlanma daha yapılacak.
HAZİNE 2020'DE EN AZ 256 MİLYAR TL BORÇ ALACAK
Hesaplamalara göre, bütçe ve vergi yasa tekliflerinin Meclis'ten geçmesi halinde devletin hazinesi 2020'de net 256 milyar 545 milyon 551 bin 510 TL yeni borç alacak.
Borç stoku bir yılda 1.5 trilyon lirayı aşacak.

KANUNUN VERDİĞİ YETKİ 140 MİLYAR TL
Ülkenin borç batağına sürüklenmemesi için Hazine'nin borçlanma yetkisi kanunla sınırlandırıldı. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu Hazine'ye bir yılda en fazla bütçe açığı kadar net borçlanma yetkisi veriyor.
Bu borç yetmezse bütçe açığının yüzde 5'i kadar ilave borçlanma yetkisi daha tanınıyor. Bu da yetmezse Cumhurbaşkanlığı kararıyla ikinci bir yüzde 5'lik borçlanma daha yapılabiliyor.
Bunun dışında Hazine'ye bir de özel tertip borçlanma kağıtları çıkarma yetkisi tanınıyor. Hazine bunun dışında net borçlanma yapamıyor.
Meclis'e sunulan 2020 yılı bütçe yasa teklifinde gelecek yıl bütçenin 140 milyar 77 milyon 196 bin TL açık vereceği öngörüldü. Dolayısıyla normal şartlarda ekonomi rayında gitse devlet 2020'de 140 milyar liralık net borçlanmay
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







