'Erdoğan emrediyor, Diyanet dine uyduruyor'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 6 2021
t24.com.tr yazarı Mehmet Y. Yılmaz, İslam'ın siyasetin maşası olarak kullanıldığı bir durumu, 'Muaviye'den buyana bir İslam geleneği' şeklinde formülize ederek bu günkü köşe yazısına taşımış. İşte yazısının ilgili bölümü.
Erdoğan emrediyor, Diyanet dine uyduruyor
Bir tür İslam geleneği de sayılabilir bu. Muaviye bin Ebu Sufyan’dan beri böyle. Siyaset tak diye emrediyor, ulema şak diye yapıyor!
Ve soruna çözümü de bulmuş:
“Bu itibarla, sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyecek yasal bir mekanizmanın ihdası ve güçlü bir bilincin inşası, ötelenemez bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.”
Recep Tayyip Erdoğan, sallanmakta olan tek adam iktidarını korumak için sosyal medyayı kontrol bahanesiyle yeni sansür kanunu hazırlatmaya başlayınca, Diyanet İşleri Başkanı’nın da böyle konuşmaya başlaması çok normal.
Bir tür İslam geleneği de sayılabilir bu.
Muaviye bin Ebu Sufyan’dan beri böyle.
Siyaset tak diye emrediyor, ulema şak diye yapıyor!
Kanuni Sultan Süleyman tak diye emretmiş, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, para vakıflarının yüzde 12 “fazla” ile kredi verebilmeleri için fetvayı bastırmıştı mesela.
İstanbul’daki İngiliz işgal komutanının arzusunun Dürrizade tarafından şak diye yerine getirilmesi gibi.
Adamın Hristiyan olması bile bu durumu değiştirmeye yetmemişti.
İslam’ın fetva tarihi bunlarla dolu ve Dürrizadelerden Erbaş Efendi de aynı geleneğin izinden gidiyor.
Siyaset emrediyor, Diyanet şak diye yapıyor.
Ve Diyanet İşleri Başkanı da pek ala biliyor olmalı:
Günümüzde “ahlaki ilke ve değerlerden uzaklaşılmasındaki” suçlu, sosyal medyadan çok, “rol modeli” olması gerekenlerdeki ahlaki çarpılma!
“Müslümandır, yapmaz” denilen her şeyi, üstelik de kendilerine dini gerekçeler bularak yapmayı alışkanlık haline getirmeleri.
Hatta iddiaya girerim ki günümüz Türkiye’sinde ahlaki ilke ve değerler ile alakasını tamamen kesenlerin, kendi kullanabildikleri sosyal medya hesapları bile yoktur.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ortadoğu'nun tartıştığı iddia: Suikaste uğradığı iddia edilen Şara'nın yeni görüntüleri paylaşıldı2.İşte detaylar: Yüzyıl sonra MİT Lawrence hakkında hazırladığı belgeyi açıkladı meğer binbir suratmış!3.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: İşte sonuçlar kim negatif kim pozitif?4.İngiltere ve Fransa'dan kritik adım!5.Trump 'Kral benim' dedi: Dünya'ya gözdağı verdi!
6.Alman ekonomisi için uyarı: Durum kritik7.Uyuşturucu soruşturmasının kara kutusu 4. kez adliye getirilip ifade verdi8.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi sızdı: İşte 3 saatte anlattıkları!9.Futbol'da bahis ve şike: Tüm sanıkların tutukluluğuna deva kararı geldi10.AKP'nin kalesi Çorum'da işsizliğe isyan eden esnaf hakkında soruşturma başlatıldı

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







