Erdoğan: Esed'in kimlik verme niyeti yoktu, Kobani'deki Kürt kardeşim bunun farkında değil


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PYD, YPG'nin bölgedeki Kürtlere öncülük etmek gibi bir derdinin olmadığını söyledi. Münasebetlerinin iyi olduğu dönemde Esed'e Kürtlere kimlik vermesi yönünde tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu olaylar patlak verdiği için onlara kimlik vermeye başladı. Yoksa kimlik verme niyeti yoktu. Ama benim Kobani'de yaşayan Kürt kardeşim hala bunun farkında değil." dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Dünya Turizm Fuarı kapanış oturumuna katılan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve bölgedeki gelişmeler değindi. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Kandil'den yönetilen PYD, YPG'nin bölgede yaptığı etnik temizlik faaliyetleri, terör eylemleri mevcut rejimle olan işbirliği adeta görmezden gelinerek bu örgüt himaye ediliyor, destekleniyor. Örgütün elinden çıkan silahlara baktığımızda hangi silahları görüyoruz? Batı'nın silahlarını görüyoruz. Neredeyse Batı'nın her ülkesinin silahları var. Terör örgütüne karşı savaştığını söyleyenlerin silahlarını da onların elinde görüyoruz. İşte ülkemizde son yapılan operasyonlarda rögar kapaklarının altından tutun evlerde yakalanan tüm silahlara baktığımızda bu silahların hepsinin tüm Batı'nın ürettiği silahlar olduğunu görüyoruz.

'BUNLARIN KÜRT KARDEŞLERİMİZE ÖNCÜLÜK ETMEK GİBİ BİR DERDİ YOK'

Bu terör örgütünün zorla ele geçirdiği bölgelerdeki baskıcı, faşist ve ırkçı uygulamaları müsamaha ile karşılanarak DAİŞ'e karşı muteber bir partner gibi gösterilmeye çalışılıyor. Biz, 'bunlara bu silahları vermeyin, bakın bunlar terörist örgüttür' dediğimiz zaman bize kulak tıkayanlar şimdi neticeyi görüyorlar. PYD, YPG terör örgütünün asıl hedefi DEAŞ'tan ziyade kendisi gibi düşünmeyen, kendisine tabi olmayan herkestir. Bölge halkıdır, özellikle de orada yaşayan Kürt kardeşlerimizdir. Bunların Kürt kardeşlerimize öncülük etmek gibi bir derdi yoktur. Tam aksine bunlar Kürt kardeşlerimizin başına beladır. Örgütün tabanı, bölgede yaşayan Kürt nüfusun onda bir dahi değildir. Bu örgütten farklı düşünen Suriyeli Kürt kardeşlerimiz bunun bedelini tehcirle, şiddetle baskıyla ödemektedir.

'ESED'İN, KÜRTLERE KİMLİK VERME NİYETİ YOKTU'

Benim Esed'le o münasebetlerimizin iyi olduğu zamanda orada yaşayan Kürt kardeşlerimize pasaport dahi vermiyorlardı. Kimlik vermiyorlardı. Ben o zaman Esed'e diyordum ki 'ya bunlar bu ülkede yaşıyor. Bunlar senin vatandaşın değil mi? Bunlara kimlik versene' diye diye belli bir noktaya gelmişti ki bu olaylar patlak verdi. Bu olaylar patlak verdiği için onlara kimlik vermeye başladı. Yoksa kimlik verme niyeti yoktu. Ama benim Kobani'de yaşayan Kürt kardeşim hala bunun farkında değil. Belki biliyor veya biliyor da farkında olmuyor.

Bizim PYD'ye karşı duruşumuz, aynı zamanda bölgedeki Kürt nüfusunun da hissiyatıdır. Bugüne kadar terör örgütleri arasında hiçbir ayrım yapmadan, birini diğerine tercih etmeden, ideolojisine kimliğine bakmadan hepsiyle de kararlı bir şekilde mücadele ettik, etmeyi sürdüreceğiz."


CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Esed'in kimlik verme niyeti yoktu, Kobani'deki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER