Erdoğan günlerce "Başika'dan çıkmayacağız" diye atıp tutmuştu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ile aramızda krize neden olan Başika Kampı'yla ilgili olarak "Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi." dedi.

Erdoğan: Musul sorunu hallolana kadar Başika'dan çıkmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin Başika Kampı çarkı

Çavuşoğlu bir günlük Katar ziyareti nedeniyle bulunduğu başkent Doha'da temaslarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Katar'daki temaslarının, Trabzon'da 18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısı çerçevesinde sürdüğünü aktardı.

"Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı"

Tahran'ın, Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başika konusunda biz herkesin yapıcı rolüne evet deriz. Esasen Irak bizim kardeş ve komşu ülkemiz. Irak halkı da bizim kardeşimiz. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına verdiğimiz önemi en iyi Bağdat yönetimi bilir. Herkesten daha fazla güçlü destek veriyoruz. Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta müsteşarımız Bağdat'a gitmişti. Şimdi de Bağdat'tan bir heyet bekliyoruz. Tabii İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. Çünkü İran da bizim komşumuz aynı şekilde Irak, Suriye hepsi bizim komşularımız. Komşularımızın hepsiyle de ilişkilerimizin en iyi düzeyde götürmek isteriz. Onların çözümlerine katkı yapıyoruz. Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi. Şimdi olumlu adımları atıyoruz. İran'ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz."

Erdoğan: Musul sorunu hallolana kadar Başika'dan çıkmayacağız

15 Ekim'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle demişti:

Birileri bizi Suriye ve Irakl'la neden ilgileniyorsunuz diye soruyorlar ama kimse binlerce kilometre öteden gelenlere aynı soruyu sorma cesareti gösteremiyor.

Gaziantep'le Halep'i nasıl ayrı düşünebiliriz. Hatay'dan çıkın Fas'a kadar her yerde bizden izleri mutlaka görürsünüz. Bizim Irak'la da Suriye'yle de Bosna'yla da ilgilenmek hem görevimiz hem hakkımızdır. Bir de PKK'nın atağı PYD. Bunlar atık. Birileri de bunlara sahip çıkıyor. Silah indiriyorlar. Kobani'nin güneyinde pistler inşaa ediyorlar. Bunu bizimle görüşmeleri gerekiyor terör örgütüyle değil. Bizimle NATO'da berabersin. NATO'da beraber olduğun Türkiye'yi bir kenara bırakacaksın terör örgütüyle beraber olacaksın. Eğer dost olmak için DAEŞ'le savaşmak ölçüyse o zaman El Nusra ile de dost ol, onlarda DAEŞ'le savaşıyor.

Musul halkını kendi kaderine terk edebilirmiyiz soruyorum. Musul'u alıp başkalarına verme hesabı var biz Musul'da Musullular yaşamalı diyoruz.

Bizim Başika'da çıkma niyetimiz yok. Musul sorunu halledilene kadar biz oradayız

<< Önceki Haber Erdoğan günlerce "Başika'dan çıkmayacağız" diye atıp... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER