"Erdoğan hükümeti yurtdışından 31 kişi kaçırdı"

Alman Die Welt gazetesinde yer alan “Erdoğan hükümetinin yurtdışında 31 kişiyi kaçırdığı iddia edildi” başlıklı haberde, Türkiye’de işkence vakalarının arttığı, hapishanlerde bu dönemde 23 şüpheli ölümün tespit edildiği belirtiliyor.

SHABER3.COM

Alman Die Welt ve Bild gazeteleri Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerini mercek altına alan bir haber yayımlandı. 
Türkiye'de yaşanan işkence iddiaları ile adam kaçırma vakaalarına dikkat çeken haberde, “Erdoğan hükümetinin yurtdışında 31 kişiyi kaçırdığı'' bilgisi yer aldı.

Bild ve Die Welt gazetelerinde yer alan haberde  2020 yılında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin denetimine–UPR’ye tabi tutulacağının belirtildi. 

Haberde, Türkiye’den kaçmak zorunda kalan pek çok muhalif tarafından BM UPR mekanizmasına çok sayıda rapor ulaştırıldığı bilgisine yer veriliyor.

Bu UPR raporlarından özellikle Human Rights Defenders (HRD), Stiftung Dialog und Bildung (SDuB)  vakıfları ile Victim Laborers ve Victim Educators tarafından hazırlanan iki rapora dikkati çeken gazete ilginç bilgilere yer verdi. 


HAPİSHANELERDE 23 ŞÜPHELİ ÖLÜM TESPİT EDİLDİ

Haberde Türkiye’de işkence vakalarının arttığı hapishanlerde de bu dönemde 23 şüpheli ölümün tespit edildiği belirtiliyor. HRD, Victim Laborers ve Victim Educators ile ortak sunulan raporda hapishanelerdeki ağır şartlara ve bu sürede artan işkence vakalarına da işaret ediyor. 

23 şüpheli ölüm vakasının tespit edildiği, bu olaylara ilişkin Türk makamları tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarının açıklanmadığı, bazı durumlarda araştırma dahi yapılmadığı, yapılan araştırmaların uluslararası standartların gereklerini yerine getirmediği kaydediliyor.

İSVİÇRE'DE KAÇIRMA TEŞEBBÜSÜ SON ANDA ENGELLENDİ

2015 yılına kıyasla Türkiye’ye ilişkin daha çok STK raporunun UPR’ye ulaştırıldığı ifade edilen haberde, SERA Vakfı tarafından verilen raporda, Erdoğan’ın uzun kolunun Avrupa’ya da ulaştığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 2016 yılında İsviçre’de Türk-İsviçreli bir işadamını kaçırmaya çalıştığı, ancak bunun yerel makamlar tarafından engellendiği ifade ediliyor.



ALMANYA’DAN 30 KİŞİNİN İADESİ İSTENİYOR

Malaysiya, Pakistan, Gabon, Kazakistan ve Kosova’da gerçekleşen kaçırılmalara da yer verilen haberde Alman Anayasayı Koruma Teşkilatının son raporunda yer alan bilgiye göre Türk ve Kosovalı İstihbarat teşkilatlarının işbirliği içinde olduğu belirtiliyor. 

Haberde ayrıca, Alman Adalet Bakanlığının Die Welt gazetesine verdiği bilgiye göre Türkiye’nin Almanya’dan da Hizmet Hareketine mensup 30 kişi için iade talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Haberde yer verilen Köln Merkezli HRD ve Stiftung Dialog und Bildung (SDuB) vakıfları tarafından sunulan ortak rapordan aktarılanlara göre ise, Türkiye’de Erdoğan’ı eleştiren herkesin tutuklanabileceğini göze alması gerektiği ve her türlü muhalefetin adli makamlar tarafından “teröre destek” şeklinde değerlendirildiği, Hizmet Hareketi ile Kürt muhaliflerin özellikle bu uygulamalara tabii tutulduklarının altı çiziliyor.
<< Önceki Haber "Erdoğan hükümeti yurtdışından 31 kişi kaçırdı" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER