'Erdoğan için sembolik gücü olan bir yenilgi, agresif kampanya işe yaramadı'

Almanya basınında Türkiye yerel seçimleri geniş yer buldu. Basın muhalefetin Ankara ve diğer büyük şehirlerdeki başarısını "Erdoğan'a bir ders" olarak yorumladı.

SHABER3.COM

Türkiye yerel seçimleri tüm dünyanın gündeminde olsa da en Avrupa'da ekonomik ve kültürel olarak en yakın ilişkileri olan Almanya için ortaya çıkan sonuçlar ayrı bir önem taşıyor. 

Almanya basını tüm sonuçların netleşmesini beklese de hemen hemen tüm medyada bu seçimlerin "Erdoğan'a bir ders" olduğu yorumları öne çıktı. 

Özellikle Ankara belediyesinin 20 yıl sonra muhalefete geçmesi, Antalya, Adana, Hatay gibi önemli Akdeniz bölgesi şehirlerinin el değiştirmesi ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kayyım atanan şehirleri geri alması Almanya basınında yerel seçimlerin yorum ve analizlerinde öne çıkan konular oldu.

İşte Almanya basınına yansıyanlar: 

ARD: ERDOĞAN'IN MORAL SINAVIYDI

Almanya 1'nci devlet kanalı ARD, Türkiye'de yapılan yerel seçimler hakkında şu yorumlara yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir moral sınavıydı. Büyük şehirlerde ki durumun Erdoğan'a karşı olduğu görünüyor. Ankara'da muhalefet kazandı. İstanbul'da başa baş bir yarış var. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisi Türkiye genelinde önde olmasına rağmen, başkent Ankara'da muhalefete yenildi. İslami muhafazakar AKP ve AKP'nin öncül partisinin 25 yıllık yönetiminin ardından CHP adayı Mansur Yavas, oyların yüzde 51'ini alarak kazandı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkentteki binlerce destekçinin önünde yaptığı konuşmada 'Tarih Ankara’da yazıldı' dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yerel seçimler bir ruh hali sınavıydı. 

Liderliğinde, ülke şu an çift haneli enflasyon ve gıda fiyatlarındaki keskin artışlarla ekonomik bir krizde. Erdoğan, Ankara'da AKP'nin yenilgisini kabul etmekten kaçındı. Ayrıca İstanbul'daki seçim sonucu hakkında yorum yapmadı. Bunun yerine, partisindeki olası 'zayıflıkları' tespit edip düzeltmeye söz verdi."

BILD: AKP ANKARA'YI KAYBETTİ

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Das Bild seçim haberlerinde AKP'nin Ankara'yı kaybetmesi üzerinden gördü. 

Gazete, "Hem AKP hem de muhalefet gece zafer kazandığını iddia etti" şeklinde yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'da taraftarlarına söylediği, "Halkımız belediye başkanlığını kaybederse bile mahalleleri AK Parti'ye vermiştir. Gerekirse parti sonucu tartışacaktır." cümlelerini yazdı. 

Almanya'nın popüler politika dergisi Focus ise seçimler hakkında, "Dramatik bir seçim gecesinin ardından, belediye başkanlığı için ekonominin metropolü İstanbul'daki yarış giderek daha heyecan verici hale geliyor." yorumunu yaptı. 

"Erdoğan'a bir ders" başlığıyla devam eden yorumda, "İstanbul uzun zamandır AKP tarafından yönetiliyordu. Sonuç, iktidara alışık Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir ders oldu. İmamoğlu, sabah saatlerinde belediye başkanlığını aldığını tekrarladı." şeklinde yazdı.

DIE WELT: AKP İÇİN İYİ BİR SONUÇ DEĞİL-YİNE DE ERDOĞAN İÇİN BİR BAŞARI

Die Welt gazetesi "AKP için iyi bir sonuç değil-yine de Erdoğan için bir başarı" başlıklı Daniel-Dylan Böhmer'nın yazısıyla yerel seçimleri yorumladı:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için iyi bir sonuç olmadı. Türkiye'nin başkenti ve hükümetinin iktidar merkezi olan Ankara, 25 yıl sonra Erdoğan partisinin elindeki ülkenin en büyük muhalefet partisi olan Sosyal Demokrat CHP tarafından yönetilecek.

Muhalefet aynı zamanda İslami muhafazakar AKP ve milliyetçi ittifak ortağı MHP'nin daha önce hüküm sürdüğü güney şehirleri olan Antalya ve Adana'daki belediyeleri de devralabilir.

İstanbul'da bile CHP'nin bir zafer kazanması mümkün görünüyor. 15 milyon nüfusu ile ekonomik metropolde Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 20'si yaşıyor. Erdoğan 1994'te İstanbul belediye başkanı olduğu zamandan bu yana, Boğaziçi şehrinde iktidar her zaman öncül partisinin ve kendi partisinin elinde olmuştu. Erdoğan, bu seçim kampanyasında 'İstanbul'u kim kazanırsa Türkiye'yi kazanır' dedi.

AKP adayı eski Başbakan Yıldırım, AKP adayı akşam saatlerinde İstanbul’da zafer kazandığını iddia etti. Taraftarlarına 'İstanbul'da kazandık. Bana verdikleri görev için İstanbul halkına teşekkür ediyorum' dedi. Ancak resmi haber ajansı Anadolu Ajansı'na göre, açılan oyların yüzde 98'inde muhalefetin adayı birkaç bin oy önde sayıyordu. Buz inceliğinde bir liderlik."

Yazının devamında Böhmer, "Şu anda muhalefetin yakaladığı başarılar Türkiye'de gerçekten bir güç başlangıcı olduğuna işaret ediyor gibi görünmüyor." yorumunu yaptı.

Böhmer yazısında, "Öte yandan, Erdoğan için oldukça iyi bir sonuç: Anadolu Ajansı'na göre, oy sandıklarının yüzde 99'undan fazlası sayıldı ve AKP yüzde 44,42 alırken CHP yüzde 30,07 aldı. Sadece bu da değil: Geçen yıl yapılan parlamento seçimleri ve 2014 yılındaki yerel seçimlerle karşılaştırıldığında, AKP yaklaşık yüzde bir oyunu artırmış. 

İktidar partisinin politikasından şüphe etmek için birçok nesnel neden olduğu için bu daha da dikkat çekici. Türkiye resesyonda, Türk Lirası geçen yıl değerinin yüzde 35'ten fazlasını kaybetti ve işsiz sayısı 1 milyon arttı. Hükümet, maddi geliri düşük insanlara yardım etmek için sübvanse edilmiş yiyecek satan tezgahlar bile işletiyor." bilgilerini paylaştı.
<< Önceki Haber 'Erdoğan için sembolik gücü olan bir yenilgi, agresif... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER