Erdoğan'ın ASEAN üyeliği isteğine Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi'den cevap


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Endonezya'da dile getirdiği "Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) ortaklarından biri olmak istiyoruz. " açıklamasına Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, cevap verdi. Marsudi, ASEAN'ın aynı kültür ve coğrafi yapı üzerinde birbirlerine yakın ülkelerin kurmuş olduğu bir topluluk olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ancak üyelik dışında birlik ile dost ilişkiler kurabileceğini ifade etti.

Erdoğan, Endonezya ziyareti sırasında mevkidaşı Joko Widodo ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında "Biz de ASEAN'ın içindeki ortaklardan biri olmak istiyoruz. Buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum." demişti.

Cakarta'da düzenlenen ASEAN'ın kuruluşunun 48.yıl dönümü etkinliklerine katılan Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi, birliğe başka ülkelerin işbirliği yapabileceğini ancak üyeliğin aynı coğrafya ve kültür faktörüne bağlı olduğunu hatırlattı.

Üye ülkelerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte başarılı diplomatlar ödüllendirildi. Ayrıca açılan sergide üye ülkeler kendi tanıtımını yapma imkanı buldu.

ASEAN, 1967'de Bangkok'ta Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur tarafından kuruldu. Birliğe daha sonra ise Bruneyi, Vietnam, Laos, Myanmar , Kamboçya örgüte dahil oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan'ın ASEAN üyeliği isteğine Endonezya Dışişleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER