Erdoğan "Kongreyi toplayın bu işi devredin" demiş

Yandaş isim Erdoğan - Davutoğlu görüşmesinin perde arkasını kaleme aldı. Yazıdaki ilgili bölüm;

Erdoğan

"Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece Miraç kandilinde Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp, kandilini kutlamış, Çarşamba günkü görüşme o sırada belirlenmişti. 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ve AK Parti Genel başkan yardımcısı Ömer Çelik dün hem Cumhurbaşkanı ile hem Başbakan’la görüştüler. 

Başbakan’ın istişarelerinde bu eğilim ön plana çıktı. O nedenle Cumhurbaşkanı ile görüşmeye cebinde istifa mektubuyla gitmedi. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Başbakanla görüşmeden önce kabinenin önemli isimleriyle bir araya geldi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la görüştü. Uzlaştırma çabalarına, mekik diplomasisine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir “B planı” yapmadığı ortaya çıktı. 

Erdoğan, A planına odaklanmıştı. A planı, Davutoğlu’nun görevini bırakıp, Başbakanlık görevini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret edeceği bir ismin üstlenmesiydi. Güvenilir kaynaklar görüşmeyi, “Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Başbakan’ı kafasında bu işi sonlandırarak karşıladı. En son söyleyeceği, en baştan belliydi” diye değerlendirdiler. 

Cumhurbaşkanı’nın, “Kongreyi toplayın bu işi devredin” dediği söyleniyor. 

Kulislerde Davutoğlu sonrası için 5 isim konuşuluyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş.

Ancak Cumhurbaşkanı’nın bu beş isimden birini mi işaret edeceği, bu ismin kim olacağı henüz belli değil. Elbette ki bu isim Cumhurbaşkanı’nın kafasında var. Erdoğan birkaç hamle sonrasını planlamadan yola çıkmaz. Cumhurbaşkanı’na yakın kaynaklar, “Kamuoyunu şaşırtacak bir isim olmayacak” diyorlar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Davutoğlu ilişkisinde “Güçlü lider- Çalışkan başbakan” modeli vardı. Davutoğlu’ndan sonra Başbakanlık görevini üstlenecek isimle Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkisinde yeni bir model ortaya konulacak. Kimi teknokrat başbakan olacağını, kimi uyumun ön plana çıkacağını söylüyor. Ama şu gerçek ki, fiili Başkanlık sistemi uygulanacak.

AK Parti’de Davutoğlu döneminin kapanıp, yeni bir sürecin başlamasına neden olan dünkü görüşmenin havasına gelince. 

Çok samimi ya da çok sert bir havada cereyan etmemiş. Eski hukuka dayalı bir ortamda gerçekleşmiş. Başbakan hangi defteri açtıysa Cumhurbaşkanı görevi devretmesi konusundaki kararlılığını sürdürmüş.

Dün önemli bir gündü. Davutoğlu dönemine nokta konulurken, AK Parti yeni bir döneme adım atmış oldu."

Abdülkadir Selvi - Hürriyet
<< Önceki Haber Erdoğan "Kongreyi toplayın bu işi devredin" demiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER