Erdoğan BBP ve Saadet'i de ittifakta istiyor... İttifaka girene hazine yardımı yapacak..

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Şubat 9 2018
AKP'nin, MHP ile yürüttüğü seçim ittifakı çalışmalarına Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi’ni de katarak CHP ve HDP’nin karşısına “milli mutabakat” olarak nitelendirdiği bir blokla çıkmayı hedeflediği belirtildi.

Bu nedenle 'ittifak pazarlıkları'nda daha önce gündeme gelen parti sınırlaması forrmülünden vazgeçildiği aktarıldı, parti sayısına sınırlama konmayacak.


AKP bir modelle sınırlı kalmak istemiyor
MHP ile her partinin kendi logosu ve aday listesiyle oy pusulasında yer alması konusunda büyük oranda uzlaşan AKP, ittifak ile ilgili yapılacak yasal düzenlemede ileride partinin aleyhine olabileceği gerekçesiyle yalnızca bir modelle kendini sınırlamak istemiyor. Her seçim döneminde kendine avantaj sağlayacak parti ve modelle ittifak yapmak isteyen AKP, bunun için ittifak yasasında yer almasını istediği 3 model üzerinde duruyor.

3 model üzerinde duruluyor
1. modele göre, AKP ve MHP’nin de büyük oranda uzlaştığı gibi her parti kendi logosu ve aday listesiyle oy pusulasında yer alacak. 2. modele göre, ittifak yapan partiler kendi logoları altında ortak aday listesiyle oy pusulasında yer alacak. 3. modele göre ise, partiler tek bir logo altında ortak listeyle seçime girecek.

Bu modellerin tamamının ya da birincisinin ittifak düzenlemesinde yer alıp almayacağına liderler karar verecek. MHP ve BBP’nin yanı sıra SP’yi de ‘milli mutabakat’ olarak nitelendirdiği bloğa çekmek isteyen AKP, bunun için ittifak yapacak partilerin sayısının 3’le sınırlandırılması düşüncesinden vazgeçti, parti sayısına sınırlama konmayacak.

Liderler görüşecek
AKP ve MHP arasında süren ittifak görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yapılacak görüşmede, bu ay sonuna kadar Meclis’e sunulması beklenen yerel seçimlerle ilgili uyum paketine konması beklenen ittifakla ilgili düzenleme netleşecek. AKP’de, tek bir ittifak modeli yerine siyasi partilerin kendi durumlarına göre seçebileceği 3 modelin de ittifak düzenlemesinde yer alması için bir çalışma yapıldı. Liderlere sunulacak bu çalışmanın liderler tarafından da onayla

Bu haberler de ilginizi çekebilir