Erdoğan: Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımıyoruz


Ankara'da 1-2 Ağustos tarihlerinde ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi'ne Rusya'dan tepkiler sürüyor. Rus haber ajansı Sputnik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kongreye gönderdiği mesajı haberleştirdi.

İçinde bulunulan dönemde birlik ve beraberlik içinde başarı ve zaferin geleceğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Ukrayna'da yaşanan krizde önceliğimiz, Kırım Tatarlarının huzuru, refahı ve güvenliğidir. Kardeşlerimizin durumunu anbean takip ederek, maruz kaldıkları baskı ve sıkıntıların aşılması için tüm taraflarla görüşmelerimizi gerçekleştiriyor, gerekli telkinleri yapıyor, icap eden adımları atıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de, sizlere olan desteğimizi sürdüreceğimizden emin olabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamasında tarihi süreçte Kırım Tatarlarının yaşadığı sürgünle, günümüzdeki gelişmeleri benzer gördüğüne dikkat çeken ajans, "Kırım Tatarlarının anavatanlarında barış içinde, onurlu ve özgür bir şekilde yaşama hakları, tarih boyunca toplu sürgün ve baskılarla maalesef kesintiye uğradı. Kırım'ın yasadışı ilhakında olduğu gibi, günümüzde de benzer üzüntü verici hadiselerin yaşandığına şahit oluyoruz." alıntısına yer verdi.

Sputnik, Erdoğan yönetiminin kendilerine Kırım Tatar Kongresi'ne gönderilen mesaj konusunda bilgileri olmadığını ilettiklerini aktardı. Mart 2014'de gerçekleşen referandum sonrasında Kırım ve özel statüye sahip olan Sivastopol, Ukrayna'dan ayrılarak Rusya ile birleşme kararı aldı.

Kremlin askeri olarak Kırım'ın ilhak edildiği yönündeki iddiaları reddediyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise Kırım Tatarlarının haklarının ihlal edildiği konusunda Moskova'yı suçluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nisan 2014'de imzaladığı yasa ile yarımadada Stalin döneminde acı çeken Kırım Tatarları, Ermeniler, Yunanlıları ve diğer azınlıkların rehabilitasyonu için gerekli çalışmaların yapılmasını istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongre sonrası, Kırım Tatarları Onursal lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Saray'ında kabul ederek bir süre görüşmüştü. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER